Notícia destacada: ACN – L’Observatori de l’Ebre ha informat a través de Twitter que la pluja caigua entre dilluns i dimarts al migdia és el tercer registre més alt de la seva sèrie. El seu observatori manual va recollir 202,6 mm de precipitació. L’observació automàtica, en canvi, va registrar una xifra una mica menor, de 190,4 mm, segons han apuntat a causa de les altes intensitats en alguns moments. Els dos registres més alts són els 265,0 mm del 19 de setembre de 1943; i els 224,8 mm del 30 de setembre de 1901.

El temporal ha provocat “microtrencaments” i la pèrdua d’un “gran volum” de sorra de la barra del Trabucador però no n’ha acabat afectant la seva integritat estructural. Aquesta és la primera valoració que ha fet després del temporal d’aquest dimarts Infosa, l’empresa que explota les salines de la punta de la Banya. A l’espera que la millora del temps per iniciar els treballs de recuperació del pas per l’istme, l’activitat a la planta es manté dia i nit: els treballadors han pogut abandonar les instal·lacions amb vehicles tot terreny. “Tenim petits microtrencaments que recuperarem, però el volum de sorra que ha quedat escampat per la badia –dels Alfacs- és prou gran”, ha valorat Cristian Jensen, assessor de l’empresa.
 

Després que el temporal deixés l’istme completament cobert per l’aigua del mar aquest dimarts, la seva remissió a partir de la tarda va permetre recuperar certa esperança sobre l’abast de les afectacions. Així les coses, si bé els treballadors del torn d’aquest dimecres al matí han accedit a les instal·lacions amb barca, la seva tornada es preveu també amb vehicles tot terreny.

Els responsables d’Infosa admeten que l’episodi no es podrà equiparar a les conseqüències del Gloria o el Filomena. Amb tot, avisen que la barra ha quedat en aquests moments “molt afeblida” i han reiterat la necessitat de fer-hi aportacions externes de sorra –sigui via trasllat o amb l’ús d’una draga- per enfortir-la estructuralment i fent-la més ampla.

 
Foto: Cedida per Infosa – Pla obert de la zona de la base del Trabucador, afectada pel temporal d’aquest dilluns i dimarts. Foto del 23 de novembre del 2021.