Not铆cia destacada: ACN – Una persona ha mort i tres m茅s han resultat ferides de car脿cter lleu per inhalaci贸 de di貌xid de carboni en un incident a la central nuclear d’Asc贸 fora de la zona radiol貌gica, segons han confirmat fonts del Sistema d’Emerg猫ncies M猫diques (SEM). Tot indica que l’origen ha estat un error en la rec脿rrega d’un sistema contra incendis, que hauria provocat una fuita de聽CO2聽(que s’utilitza precisament per apagar focs). Els Bombers han enviat set dotacions i el SEM quatre. En la zona afectada hi havia tres treballadors, que s贸n els tres ferits. La v铆ctima 茅s un bomber de l’empresa. Els Bombers han entrat al recinte de la fuita per comprovar si hi havia alg煤 m茅s, per貌聽no han trobat cap altre treballador. Els treballadors ferits van ser traslladats a l’hospital comarcal de M贸ra d’Ebre amb un pron貌stic lleu. L’incident es tracta com un accident laboral.

El treballador va morir aquest dimecres per la inhalaci贸 de di貌xid de carboni arran d’una fuita a l’edifici el猫ctric. Segons la investigaci贸, la v铆ctima s’hauria despla莽at fins a la cota +35 d’aquest l’edifici per soc贸rrer a la resta de companys de la brigada, els quals estaven fent feines de manteniment en el sistema de protecci贸 contra incendis. A hores d’ara, els responsables de la instal路laci贸 nuclear desconeixen les causes de la fuita.

L’Associaci贸 Nuclear Asc贸-Vandell贸s聽II (Anav) ha lamentat “profundament” l’accident laboral mortal que hi ha hagut aquest dimecres al vespre a la planta d’Asc贸.聽Anav聽ha afirmat que “s’uneix al dolor de la fam铆lia” i li ha expressat el seu condol. L’entitat ha explicat que la v铆ctima i els altres tres t猫cnics que han resultat ferits lleus feien manteniment del sistema contra incendis de l’edifici de control, tasca emmarcada en la 28a rec脿rrega de combustible. Durant aquesta feina hi ha hagut una “desc脿rrega de di貌xid de carboni” que ha provocat la mort a la v铆ctima i les lesions als ferits lleus. Els tres ferits han estat atesos a la聽central聽i traslladats despr茅s l’Hospital de M贸ra d’Ebre per fer-los proves complement脿ries, ha indicat l’ens.
Anav聽explica que mant茅 oberta la investigaci贸 sobre l’accident, que “no ha comprom猫s” la seguretat de la instal路laci贸 ni el medi ambient.

El sindicat UGT ha lamentat a trav茅s d’un comunicat la mort d’un bomber de la planta nuclear d’Asc贸 que ha tingut lloc aquest dimecres al vespre a causa d’un accident laboral, que ha deixat tamb茅 tres ferits lleus. El sindicat ha urgit les diferents administracions a aplicar mesures que garanteixin la seguretat laboral dels treballadors, i ha qualificat com a “inadmissible” que les empreses “segueixin considerant” aquesta q眉esti贸 “un tema secundari, innecessari i un destorb mentre segueixen augmentant els seus beneficis”.

Alhora, la formaci贸 ha empla莽at les diferents patronals del territori a fer “un pas endavant” i implicar “activament” les empreses en la prevenci贸 de riscos laborals. UGT suggereix formacions “reals i continuades” a les plantilles, i que es respecti i es valori la figura del delegat de prevenci贸. Tamb茅 ha demanat als empresaris que no聽ignorin聽els possibles riscos laborals que hi pot haver a les seves empreses.

Per la seva part, el sindicat CCOO ha em猫s un comunicat en qu猫 ha posat en valor l’actuaci贸 del bomber de l’empresa聽Falck, que segons apunten, va permetre salvar la vida d’una treballadora que es trobava en una zona de perill. El sindicat s’ha unit a les mostres de condol a la fam铆lia de la v铆ctima i ha convocat un minut de silenci a la central nuclear d’Asc贸 a les dotze del migdia d’aquest dijous. Els sindicalistes han assegurat que “vetllaran per aclarir les circumst脿ncies” del succ茅s.

Els treballadors de la central nuclear d’Asc贸, a la Ribera d’Ebre, han fet cinc minuts de silenci a l’interior de les instal路lacions en record de bomber que va morir aquest dimecres per inhalaci贸 de聽CO2聽i en suport a les altres tres persones que van resultar ferides. L’Ajuntament d’Asc贸 s’ha sumat a les mostres de condol que ja han fet arribar als familiars l’Associaci贸 Nuclear Asc贸鈥 Vandell貌s (ANAV), els sindicats UGT i CCOO. “Nom茅s ens queda sumar-nos al dolor de la fam铆lia els amics i companys del treballador en aquests moments complicats que estan passant”, ha dit l’alcalde, Miquel 脌ngel Ribes. Ribes ha agra茂t “la rapidesa en qu猫 van actuar” els serveis d’emerg猫ncies de la Generalitat i de la central.

La Gu脿rdia Civil s’ha fet c脿rrec de la investigaci贸 de l’accident laboral a la central nuclear d’Asc贸 d’aquest dimecres, que va causar una v铆ctima mortal i tres ferits. Les dilig猫ncies estan en una fase molt inicial i, segons fonts pr貌ximes a la investigaci贸, es comen莽ar脿 a prendre declaraci贸 a diferents testimonis per resoldre qu猫 va passar.

Foto: Cedida a ACN – Pla general de les dotacions dels Bombers i el SEM a la nuclear d’Asc贸. Imatge del 24 de novembre del 2021.