Not铆cia destacada: ACN – La ministra per a la Transici贸 Ecol貌gica, Teresa Ribera, ha assegurat que la previsi贸 del govern espanyol 茅s aprovar definitivament a principis d’agost el Pla de Protecci贸 del Delta de l’Ebre. Ribera ha assenyalat que s’estan revisant “escrupolosament” les m茅s de 600 al路legacions rebudes. Interpel路lada per la diputada d’ERC al Congr茅s, Norma Pujol, la ministra ha reiterat “el comprom铆s” per destinar recursos dels fons Next Generation al Delta i ha assegurat que s’est脿 modelitzant i detallant un pla per mobilitzar els sediments dels embassaments per evitar moure “els altament contaminats”. Ribera ha justificat retrocedir la l铆nia costanera deltaica perqu猫 “茅s molt dif铆cil defensar-se davant una natura que evoluciona m茅s r脿pidament”.

La diputada republicana Norma Pujol ha preguntat al govern espanyol sobre l’aprovaci贸 del Pla de protecci贸 del Delta i ha requerit que es quantifiquin quants recursos dels fons europeus Next Generation es destinaran a la protecci贸 d’aquest espai protegit. La ministra Teresa Ribera ha dit que la previsi贸 茅s aprovar el Pla definitivament a principis d’agost, un cop s’hagin revisat les m茅s de 600 al路legacions que es van presentar al mes d’abril. “Hem rebut moltes al路legacions, algunes repetitives, per貌 volem ser extraordin脿riament escrupolosos, respectuosos i dialogants com hem estat des del primer dia i com saben b茅 els representants de la Taula del Delta”, ha explicat.

A la petici贸 de Pujol perqu猫 el Pla estatal es desdigui de deixar retrocedir la l铆nia litoral deltaica, Ribera ha justificat que “hi ha intervencions en qu猫 茅s molt dif铆cil defensar-se davant una naturalesa que evoluciona r脿pidament i amb din脿miques que canvien al litoral”. Pel que fa a la mobilitzaci贸 dels sediments, la ministra ha dit que s’estudia i modelitza per evitar moure sediments contaminats. “La direcci贸 general de l’Aigua, la CHE i el CEDEX estan modelitzant de qu猫 es tracta”, ha apuntat.

La diputada d’ERC ha reclamat fons Next Generation per a preservar el Delta de l’Ebre. “El dia d’avui no s’ha precisat quant es destinar脿 al Delta i el silenci contrasta amb el comprom铆s del govern espanyol amb el Mar Menor, fet que celebrem 鈥 s’han anunciat 100 MEUR-. Demanem que es comprometin d’igual manera amb el Delta perqu猫 hem escoltat molt bones intencions i promeses per貌 poques concrecions i actuacions. O actuen ja, o tamb茅 seran responsables de la desaparici贸 del Delta”, ha recriminat Norma Pujol. Ribera ha assegurat que en el Pacte de recuperaci贸 i resili猫ncia de l’economia, hi haur脿 recursos europeus per a la restauraci贸 dels ecosistemes, en el qual “evidentment el Delta de l’Ebre ha d’estar present”.

Foto: Quim Vall猫s – Pla aeri de la platja exterior de la barra del Trabucador, al delta de l’Ebre, un any despr茅s del pas del Gloria. Imatge del 18 de gener de 2021.