Not铆cia destacada: ACN – La Universitat de Lleida ha acabat la recollida de mostres per fer un estudi limnol貌gic dels efectes de la sequera i la gesti贸 que s’ha fet de l’aigua al tram final del riu Ebre. La Confederaci贸 Hidrogr脿fica de l’Ebre (CHE) ha encarregat l’estudi amb un contracte menor de 18.145 euros de pressupost. El termini acaba al desembre. Els investigadors han recollit mostres en quatre masses d’aigua i masses de transici贸. S’han fet quatre mostrejos, un cada mes, aproximadament. Les mostres s’han agafat en tres punts diferents dels set ponts del riu a les Terres de l’Ebre. Amb les dades s’analitzaran al laboratori i se’n vol extreure una metodologia per millorar el seguiment de les condicions ambientals del riu quan hi ha sequera.

Quan el passat mes de maig es va declarar la situaci贸 excepcional per sequera extraordin脿ria a la subconca de l’Ebre del Baix Ebre, la CHE va apostar per “augmentar la vigil脿ncia ambiental del tram final del riu”. L’estudi s’ha iniciat amb una campanya “forta” de mostreig “intensiu” per valorar “qu猫 ha passat” amb les condicions ambientals del riu amb la sequera i la gesti贸 de l’aigua que s’ha fet al tram final de l’Ebre.

Durant quatre mesos s’han recollit una vintena de mostres. El projecte en preveia un m茅s si l’excepcionalitat continuava m茅s enll脿 de final d’any, per貌 tot indica que la situaci贸 millorar脿 en les pr貌ximes setmanes i no caldr脿 dur-lo a terme. Les mostres s’han agafat en tres punts de set dels ponts sobre el riu Ebre, els de Riba-roja d’Ebre, Asc贸, M贸ra d’Ebre, Benifallet, el pont roig de Tortosa, Amposta i Lo Passador de Deltebre i Sant Jaume d’Enveja.

De les mostres s’analitzaran par脿metres com la temperatura, l’oxigen dissolt, la conductivitat el猫ctrica, el pH, la terbolesa, l’alcalinitat i altres indicadors 鈥 amon铆ac, amoni, nitrits, nitrats, nitrogeno, fosfats, f貌sfor-, i la mat猫ria org脿nica, el fitopl脿ncton eucariota i els cianobacteris. De forma provisional, t猫cnic聽de Planificaci贸聽de la CHE i聽responsable de l’estudi, Sergio Zurdo, apunta que s’han detectat situacions com l’increment de la temperatura de l’aigua dels embassaments.

Amb un millor coneixement de l’impacte de la sequera, es podran incorporar t猫cniques per millorar la gesti贸 de futurs episodis d’escassedat. “Ens interessa saber qu猫 ha passat en aquesta i les diferents variables”, ha apuntat Zurdo. “Ens hem d’avan莽ar en la planificaci贸 per a escenaris futurs”, ha afegit.

La informaci贸 es completar脿 amb les dades que ja recull la xarxa de punts de control autom脿tic de la CHE, que s贸n el Sistema Autom脿tic d’Informaci贸 Hidrol貌gica (SAIH), el Sistema de Qualitat d’Aig眉es (SAICA), i els punts de control de l’estat de les masses d’aigua.

Foto: Presa de mostres per a l’estudi de la CHE des del pont roig de Tortosa Data de publicaci贸: dijous 09 de novembre del 2023, 13:32 Localitzaci贸: Tortosa Autor: Anna Ferr脿s.