Not铆cia destacada: ACN –聽Les implantacions al pol铆gon Catalunya Sud de Tortosa, com Florette i Kronospan, atreuen noves inversions i ind煤stries. L’Incas貌l i l’Ajuntament ampliaran en 130 noves hect脿rees les 170 actuals al terme municipal. Kronospan promou que es cre茂 un cl煤ster al voltant de l’activitat de la fusta i de la seva f脿brica, per貌 hi ha inter猫s en altres 脿mbits i activitats que, de moment, l’alcaldessa Meritxell Roig茅 no ha volgut desvelar. La construcci贸 de la f脿brica de Kronospan avan莽a a ritme vertigin贸s. Ja s’ha aixecat una de les sis naus de la planta, que estar脿 funcionant i produint taulons de conglomerat a final d’any. Tamb茅 est脿 llest el projecte per fer un ramal ferroviari i obrir una segona l铆nia de producci贸 que gaireb茅 doblaria la inversi贸.

L’Incas貌l ampliar脿 en 130 hect脿rees les 170 que ara t茅 el pol铆gon Catalunya Sud al terme municipal de Tortosa. L’貌rgan p煤blic t茅 part de la propietat dels nous terrenys i es treballa tamb茅 amb altres propietaris per poder “desenvolupar de manera r脿pida la tramitaci贸”. Tot i que l’alcaldessa no ha volgut avan莽ar quines noves implantacions industrials poden arribar aviat, ha reconegut que hi ha demanda i inter猫s, a conseq眉猫ncia, en part, per l’atracci贸 que genera el cl煤ster de la fusta que vol impulsar Kronospan al voltant de la seva activitat.

Roig茅 ha reconegut que falten terrenys disponibles per ubicar totes aquestes “futures implantacions industrials” i que “s’estan interessant i adquirint terrenys per implantar-se al Catalunya Sud”. L’alcaldessa ha celebrat que l’arribada de Florette o Kronospan, i sobretot “la situaci贸 estrat猫gica” del pol铆gon industrial, estigui “donant fruits i resultats” i ha apuntat que s’han superat “totes les expectatives” que s’havia generat el municipi, per貌 que “a partir d’ara, continuaran treballant en aquesta l铆nia”. Tortosa ha assolit xifres d’atur molt positives, amb una desocupaci贸 a nivells de l’any 2007.

Primera de sis naus

La construcci贸 de la planta de Kronospan avan莽a a un ritme vertigin贸s. Aquest dijous, l’alcaldessa de Tortosa i el director general a Espanya de Kronospan, Javier Macicior, han visitat les obres. Ja s’ha aixecat la primera de les sis naus de la f脿brica de taulons, que tindr脿 95.000 metres quadrats 鈥揺n una parcel路la de 27 hect脿rees. Mentre s’aixeca la planta, ja s’han iniciat els processos de selecci贸 de personal. La l铆nia de taulons de conglomerat donar脿 feina a almenys 187 persones 鈥 m茅s 1.500 treballs indirectes-, tot i que Macicior ha assegurat que seran m茅s perqu猫 caldr脿 personal per al subministrament de fusta o per a l’administraci贸. El pressupost d’inversi贸 茅s de 274 milions d’euros. Els primers taulons es fabricaran a final d’any.

Ramal ferroviari

Per貌 aquestes xifres es podrien doblar si s’aprova la construcci贸 d’un ramal ferroviari, de 2,5 quil貌metres, des de la xarxa ferrovi脿ria fins a la planta de Kronospan. Amb aquesta infraestructura, la multinacional es planteja una segona l铆nia de producci贸 de taulons de part铆cules orientades. No es fabriquen enlloc d’Espanya i s’usen especialment per a construir cases de fusta perqu猫 tenen les caracter铆stiques estructurals adequades, que no tenen els taulons de conglomerat.

A la pen铆nsula 鈥揳mb Portugal- se’n consumeixen un m脿xim de 9.000 metres c煤bics i la planta de Tortosa en podria produir 30.000. La majoria part de la producci贸 s’hauria d’exportar 鈥揺n tren o vaixell-. Si es pos茅s en marxa la segona l铆nia de producci贸, la planta tindria m茅s de 300 treballadors. La Generalitat ja t茅 el projecte que ha fet l’empresa, que li demana finan莽ament per al cost, d’uns 7 o 8 milions d’euros, i la gesti贸 de les expropiacions dels terrenys per on haur脿 de passar la nova via de tren. “Invertir铆em prop de 400 milions d’euros. No estem demanant molt”, ha remarcat el director general de Kronospan a Espanya.

Foto: Ajuntament de Tortosa – Edificis en construcci贸 a la nova planta de Kronospan al pol铆gon Catalunya Sud de Tortosa.