Not铆cia destacada – ACN – Una setantena de pagesos del Segri脿, les Garrigues i de la Ribera d’Ebre han tallat aquest diumenge la C-12 a Flix (Ribera d鈥橢bre) per exigir al Departament d’Agricultura que atorgui ajuts directes per als productors afectats per la nevada Filomena. El temporal va danyar unes 46.000 hect脿rees d’oliveres a les comarques lleidatanes i tarragonines, segons dades del Departament. “脡s un descr猫dit i una des铆dia” que despr茅s de gaireb茅 dos mesos del Filomena “encara no s’hagi dit quin percentatge de diners tenen dret a cobrar els afectats”, ha denunciat el president d’Asaja Lleida, Pere Roqu茅. Amb tractors, els agricultors han barrat el pas dels vehicles durant una hora i mitja amb talls intermitents d’uns quinze minuts.

Fent sonar els cl脿xons ben fort, nou tractors han tallat un tram de la C-12, a l’altura de Flix, a partir de dos quarts de cinc d’aquesta tarda. Els pagesos s’han dividit en dos punts d’aquesta carretera i han provocat retencions de vehicles, que s’han vist alleugerides per l’aixecament dels talls en intervals de quinze minuts. Alguns tractors portaven cartells de den煤ncia i tamb茅 branques d’oliveres.

Despr茅s de gaireb茅 dos mesos des del pas del temporal Filomena, els pagesos reclamen ajuts directes i urgents per compensar els danys en els camps d’oliveres. Roqu茅 ha lamentat que Agricultura encara no hagi quantificat les compensacions i que no hagi modificat el sistema d’assegurances. “No ens val l’excusa que encara no se saben les hect脿rees; no volem que ens passi com amb l’incendi 鈥 de la Ribera d’Ebre- que vam estar gaireb茅 un any a percebre les ajudes”, ha assenyalat.

El president d’Asaja Lleida ha reivindicat que els pagesos afectats per la nevada tenen dret a rebre ajuts i, de retruc, saber si podran seguir conreant les explotacions danyades. “Exigim una vegada per totes i com m茅s aviat millor que es posin els diners damunt la taula que li pertoquen als productors”, ha insistit Roqu茅.

Per la seva banda, l’alcalde de Bovera, 脪scar Acero, ha criticat la passivitat del Govern i ha demanat la implicaci贸 de tots els alcaldes del territori per ajudar al sector de la pagesia. “Lamento molt la passivitat del Govern, van venir els primers dies a fer-se la fotografia i no han aportat cap mesura”, ha completat el batlle.

Tant Acero com Roqu茅 han lamentat que s’hagi anul路lat la darrera taula sectorial per resoldre la l铆nia d’ajuts. “Sembla que no vulguin solucionar el problema, que 茅s bastant greu”, ha destacat l’alcalde de Bovera. Per tot plegat, si no es resol aquesta problem脿tica, els pagesos no descarten noves mobilitzacions i avisen d’un nou tall de carretera a la C-12 pel pr貌xim diumenge. Les protestes van comen莽ar el cap de setmana passat.

La borrasca Filomena va afectar m茅s de 46.000 hect脿rees a Catalunya

A finals d’aquest gener, el Departament d’Agricultura va xifrar en 46.383 les hect脿rees afectades pel Filomena a tot Catalunya. Les comarques del sud de Lleida, amb 34.633 hect脿rees, va ser les que van tenir m茅s afectaci贸. A la demarcaci贸 de Tarragona tamb茅 es van registrar m茅s de 3.000 hect脿rees al Priorat i danys a la Conca de Barber脿 i al Baix Camp. Pel que fa a les Terres de l’Ebre, es van veure afectades 8.750 hect脿rees a la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

Foto: Mar Rovira – Pagesos tallant la C-12, a l’altura del Flix, en la protesta per exigir ajuts directes per compensar els danys causats pel temporal Filomena als camps d’oliveres. Imatge del 28 de febrer del 2021