Notícia destacada: ACN – Set de cada deu ebrencs veuen “positiu” que es faci un aprofitament econòmic del riu Ebre si es fa amb actuacions sostenibles, ecològiques i verdes. És el resultat de l’enquesta d’opinió que Infortècnia ha fet aquest més de març a les Terres de l’Ebre, un estudi d’opinió que Sercosa portarà a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per mirar de desencallar el projecte de la Via Blava – amb tres nous assuts i centrals hidroelèctriques al tram final del riu-, i que arribi al Ministeri per a la Transició Energètica. L’empresa també actualitza els estudis d’impacte ambiental, perquè es van fer fa 25 anys quan es va tramitar el projecte, i organitza unes jornades tècniques per demostrar que els assuts fluents no renten més sediments.

Set de cada deu ebrencs (72,5%) considera “positiu” que es faci un aprofitament econòmic del riu Ebre si es fa amb actuacions sostenibles, ecològiques i verdes. És el resultat de l’enquesta d’opinió que l’empresa Infortècnia ha fet aquest mes de març a les Terres de l’Ebre. De més de 8.000 trucades s’han donat per vàlides 548 enquestes, xifra que garanteix un 95% de fiabilitat –amb un marge d’error de 4,27%.

L’estudi també resol que un 77,9% percep un pitjor estat del riu Ebre actualment, respecte a fa 25 anys, quan es va presentar el projecte de Sercosa per construir tres assuts i tres centrals hidroelèctriques al tram dinal de l’Ebre, així com que un 78,8% considera que el riu es “conservaria millor generant recursos i riquesa”. L’enquesta també dona suport (77%) a un model europeu de navegació fluvial –que Sercosa vol impulsar amb l’augment de la làmina d’aigua.

Els enquestats han respost aquestes preguntes sense conèixer majoritàriament el projecte de Sercosa -només el coneixia un 15,3%. L’estudi, amb el qual Serosa sent reforçat el seu projecte, es portarà a la CHE per mirar d’avalar que el desencalli i el traslladi al Ministeri per a la Transició Ecològica, que és qui ha de determinar si té interès general –perquè són centrals hidroelèctriques de més 10 MW de potència- i si activa la tramitació.
“No era una enquesta sobre Sercosa sinó sobre l’aprofitament del riu Ebre i davant dels resultats tant clars i evidents a favor del sí, hem de tornar a parlar amb tothom perquè ens dona forces”, ha dit Joaquim Vallès, portaveu de l’empresa. “La CHE ha d’enviar-ho a Madrid, amb informes o sense. Amb l’enquesta veurà que la població ebrenca vol estar al costat del riu i fer coses”, ha afegit.

Des de Sercosa no creuen que la CHE temi la reacció social a les Terres de l’Ebre per posar en marxa un projecte com aquest, sobretot per l’oposició clara d’entitats com la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), sinó que la Confederació està més interessada en “fer actuacions riu amunt que no riu avall”.

Foto: Joaquim Vallès, portaveu de Sercosa, en roda de premsa Data de publicació: dimecres 06 d’abril del 2022, 13:29 Localització: Tortosa Autor: Anna Ferràs.