Notícia destacada – ACN – Dos dels contes no sexistes del recull ‘Som fortes i valentes’ que van crear l’any passat els alumnes de 5è primària d’escoles de les Terres de l’Ebre s’han teatralitzat amb motiu del Dia Internacional de les Dones. L’habitual acte amb alumnat a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa s’ha canviat per un acte en format híbrid i emès en directe. Com ha apuntat la coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones (ICD), Carme Valls, el format d’enguany de la reivindicació té l’avantatge d’arribar a tota la societat per sensibilitzar sobre la igualtat entre homes i dones i per fer arribar el missatge a totes les escoles que els projectes de vida de les nenes no han d’estar marcats pels estereotips de gènere.

L’acte institucional del 8-M a l’Ebre ha començat amb la lectura del manifest, llegit i gravat prèviament pels alumnes de les escoles Lluís Viñas de Móra d’Ebre; l’Institut-escola 3 d’Abril de Móra la Nova; Divina Pastora i Saba Verda de Vinallop, Ferreries, Sant Llàtzer i Sagrada Família de Tortosa; Jaume Balmes de Santa Bàrbara; Agustí Barberà i Sagrat Cor d’Amposta; Raval de Cristo de Roquetes; Maria Garcia i 21 d’Abril de L’Aldea i Ramon y Cajal d’Ulldecona.

Tot seguit s’han emès les representacions teatrals dels contes, que formen part de la publicació ‘Som fortes i valentes’, ‘Hannah, la noia diferent’, de l’Institut-escola El Temple, i ‘I per què no?’ de l’alumnat de l’Escola Remolins, ambdues de Tortosa. “Ho fem per reivindicar que les xiquetes quan siguin grans poden arribar a ser tot allò que vulguin i no marcades pels estereotips de gènere que marca la societat”, ha reivindicat Valls. “És molt important que de ben petits es conscienciïn i cal la implicació dels centres escolars. Esperem un dia puguem celebrar la plena igualtat entre homes i dones i no calgui reivindicar-la”, ha afegit l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

Des del Consell Comarcal del Baix Ebre, el president Xavier Faura, ha posat dades per constatar aquesta desigualtat i sobretot la vulneració dels drets i les agressions patides, que ha posat encara més de relleu la pandèmia i els confinaments domèstics. Les consultes al SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) del Baix Ebre es van duplicar l’any passat, apropant-se a les 800, i es va passar de 178 usuàries a 220. L’ens comarcal també ha obert un contracte programa per donar feina a dones en situació d’especial vulnerabilitat. “Cal combatre aquestes situacions i fer polítiques per la igualtat. Les administracions hem de ser especialment sensibles”, ha defensat Faura.

La campanya de l’ICD posa l’accent en la corresponsabilitat domèstica i la càrrega mental que pateixen les dones. Elles treballen a la llar el doble que ells, només un 7% de les reduccions de jornada per tenir cura de familiars les sol·liciten els homes, i quan es tracta d’atendre els avis són les dones les que ho fan en dues terceres parts. “La campanya increpa als homes a canviar la seva manera d’actuar, no es tracta de col·laborar. Només aconseguirem la igualtat quan s’impliquin en les tasques de la llar igual que les dones”, ha demanat Valls.

Foto: Anna Ferràs – L’alcaldessa de Tortosa, la coordinadora de l’ICD i el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, davant del cartell del del Dia Internacional de les Dones en l’acte institucional del 8M. Imatge del 8 de març del 2021.