Notícia destacada: ACN – GEPEC-EdC ha denunciat als Agents Rurals i als Mossos les excavacions i treballs previs que l’empresa Eòlica del Perelló SL ha iniciat aquest mes de febrer, en uns terrenys de la Generalitat. Construeix el parc eòlic La Collada II, amb tres molins de vent com el conegut ‘aerogenerador Montilla’, inaugurat el 2008 com el més gran de Catalunya per l’expresident de la Generalitat. Davant l’inici de les obres, l’Ajuntament del Perelló (Baix Ebre) va emetre un requeriment per aturar-les perquè la llicència està exhaurida -es va concedir el 3 de gener del 2019 i s’ha esgotat l’any de vigència i els sis mesos de pròrroga atorgada l’11 de febrer del 2020-. Els ecologistes també apunten que el projecte ha de refer la tramitació amb el nou decret.

GEPEC-EdC ha denunciat l’inici de les excavacions i obres de camins per instal·lar tres nous aerogeneradors a la central eòlica La Collada II del Perelló. Es tracta d’un projecte del 2003 que amplia, amb una segona fase, la central La Collada, formada per un aerogenerador, el “més potent i gran” de l’estat espanyol, de 140 metres d’altura i 3 MW de potència, quan es va instal·lar el 2007. El va inaugurar l’any 2008 el president de la Generalitat, José Montilla, i se’l coneix popularment amb el cognom de l’expresident.

El projecte per instal·lar tres aerogeneradors més com aquell va quedar aturat per problemes de connectivitat a la xarxa de Red Eléctrica Española, però fa tres anys el va reactivar l’empresa Eòlica del Perelló. L’Ajuntament va atorgar la llicència d’obres el 3 de gener del 2019, i la va prorrogar l’11 de febrer del 2020 – les obres haurien d’haver començat abans del 4 de febrer del 2020 i haurien d’haver acabat abans del 4 de febrer d’enguany-.

Com ha explicat l’entitat ecologista, la instància que comunicava l’inici d’obres, a la tardor del 2021, ja va arribar fora de termini. GEPEC va certificar a final d’any, davant de notari, que els treballs no s’havien iniciat i va demanar tota la documentació sobre els permisos del projecte al consistori. Segons GEPEC-EdC, va ser a través de la GAIP (Comissió de Garantia del dret d’Accés a la Informació Pública) que van poder accedir a la informació i comprovar que els permisos estaven caducats “i presentaven irregularitats”.

Llicència caducada

Tot i la certificació per part de l’Ajuntament del Perelló (el 17 de febrer) que la llicència d’obres estava exhaurida, dos dies més tard GEPEC-EdC tenia indicis que continuaven els moviments de terres i excavacions de la Collada II, en uns terrenys que són propietat de la Generalitat. Constataven, a més, que l’empresa Civis, “relacionada amb la promotora del parc eòlic”, havia obert camins per poder instal·lar els aerogeneradors.

El dia 24 de febrer, l’Ajuntament de Perelló va enviar un requeriment a l’empresa per aturar els treballs, però no va tenir efecte i el passat cap de setmana, a través del telèfon d’emergències 112, l’entitat ecologista va denunciar l’inici de les obres als Agents Rurals i als Mossos d’Esquadra. Efectius dels dos cossos es van personar al lloc i van trobar operaris i maquinària treballant.

Els Agents Rurals van aixecar una acta dissabte, 26 de febrer. L’empresa els va argumentar que no tenen constància del requeriment del consistori i que aturaven “voluntàriament” els treballs fins a aclarir la situació administrativa del projecte. GEPEC ha comprovat aquests dies que les obres continuen  aturades i ha demanat a l’Ajuntament que demostri que va remetre el requeriment d’aturar-les a la promotora.

Període d’al·legacions

En un comunicat, el consistori del Perelló defensa que ha complert “tots els tràmits administratius que marca la legislació vigent en haver-se produït, presumptament, la caducitat de la pròrroga del permís”. Des de l’Ajuntament es recorda que el decret d’incoació de la caducitat de la llicència està en període d’al·legacions (que és deu dies). Un cop es rebin per part de l’empresa afectada, el consistori defensa que resoldrà allò que “jurídicament pertoqui d’acord amb la normativa administrativa vigent”.

Paral·lelament, l’entitat ecologista alerta que els treballs previs ja han comportat “greus impactes per la biodiversitat” perquè a prop hi nidifiquen el falcó pelegrí i l’àliga cuabarrada, espècies de rapinyaires protegides.

Nou decret, nou tràmit

Segons GEPEC-EdC, aquest projecte hauria de presentar-se de nou a tràmit i sotmetre’s al nou decret 24/2021 perquè no té llicència i l’inici de l’obra no es pot donar com a vàlid, i també sospiten que l’estudi d’impacte ambiental està caducat –esperen una confirmació del Departament-.

L’entitat denuncia que els parcs eòlics del Perelló amaguen un macroprojecte que es fragmenten per “facilitar la tramitació”. En aquest sentit, assenyalen que “totes les centrals eòliques del Perelló estan en mans d’una sola persona jurídica, a través d’un entramat de diferents empreses” i que també promou les centrals Ampliació de Colladetes i l’Ametlló, projecte pel qual, a petició de la Fiscalia, s’investiga un presumpte delicte de prevaricació i tràfic d’influències amb l’empresa promotora. Hi ha secret de les actuacions en la causa.

Arran del cas de la Collada II, GEPEC-EdC es planteja iniciar “actuacions més contundents” i convocar mobilitzacions si les obres es reprenen. També demanen a la Generalitat que com a titular dels terrenys “on s’ha comès la il·legalitat”, es pronunciï i depuri responsabilitats.

Foto: Cedida a ACN/GEPEC-EdC – Una màquina excavadora a la zona on es construeix el parc eòlic la Collada II al Perelló, tot i que la llicència d’obres està exhaurida. Imatge del dimarts 01 de març del 2022.