Notícia destacada: ACN – El Consell del Baix Ebre ha inventariat un total de 193 espais de la Guerra Civil Espanyola a la comarca. Serà la base per divulgar i promocionar aquest patrimoni històric repartit pels catorze municipis i tres EMD de la comarca. L’inventari, elaborat per l’empresa Terra Enllà, serà traslladat ara als diferents ajuntaments perquè puguin utilitzar la informació que aporta per treballar en projectes de memòria històrica. Segons ha detallat el president del Consell del Baix Ebre, Xavier Faura, la idea és que pugui servir de base per planificar rutes i altres iniciatives de difusió que permetin posar en valor aquests espais, tant de forma particular com conjunta.

El treball, que va ser encarregat des de l’àrea de Cultura de l’ens, va ser elaborat per Terra Enllà en la segona meitat de l’any 2020. Està estructurat en quatre grans apartats: les fitxes que descriuen les espais, la seva agrupació en quatre grans sectors amb una mateixa línia temporal, un resum dels esdeveniments principals del conflicte a la comarca i propostes actuació.

La recerca es va basar amb fonts bibliogràfiques, hemerogràfiques i documentals dels mateixos municipis així com d’arxius militars o generals. També van consultar informants locals i van visitar sobre el terreny dels mateixos espais. Una tasca que, segons un dels autors de l’inventari i responsable de Terra Enllà, Andreu Caralt, no va resultar fàcil en un moment de restriccions de moviments i confinament durant la pandèmia.

Segons ha relatat el mateix Caralt, la tasca ha permès constatar diversos fets relativament poc coneguts en l’actualitat. Així, per exemple, destaca el descobriment de trinxeres de la batalla de l’Ebre a banda i a banda de riu entre Xerta i Tortosa o també a Benifallet, escenari rellevant també d’aquest episodi a la comarca. Elements, apunta, que actualment no estan ni senyalitzats i que es podrien “recuperar”.

A l’hemidelta nord, en canvi, tot i que es coneixen i s’havien catalogat prèviament alguns elements a l’Ampolla o l’Aldea, la recerca ha constatat la presència d’una línia fortificada a Camarles, amb unes cinc casamates en bon estat de conservació que actualment tenen ús agrícola però que, segons Caralt, podrien ser objecte d’un recorregut d’interès. També, en aquest àmbit, ha destacat el construït però mai utilitzat –ho va impedir l’arribada dels franquistes- aeròdrom de Roquetes.

Visió comarcal i relligar espais

L’objectiu, segons els tècnics de Terra Enllà, és que aquests elements, com els prop de 40 espais documentats a Tortosa, molts dels quals coneguts per historiadors i informadors locals, quedin englobats i contextualitzats en l’àmbit comarcal amb la idea de poder “relligar espais de diversos municipis”, que en molts casos no tenien coneixement d’elements patrimonials similars en poblacions veïnes.

En aquest sentit, el president del Consell del Baix Ebre, Xavier Faura, ha subratllat la necessitat de “posar en valor el fet històric” de la Guerra Civil Espanyola perquè “en el futur no es pugui oblidar”, al mateix temps que ressaltar la seva “importància turística, cultural i social”. Segons ha detallat, la informació de l’inventari es traslladarà als ajuntaments perquè comencin a treballar amb accions per mantenir viva la memòria històrica sobre el terreny. “Ara comença la feina”, ha subratllat, tot precisant que es poden desplegar projectes com itineraris a peu o en bicicleta que vinculin els diversos espais.

El mateix Consell, ha precisat, col·locarà en breu plafons informatius a l’estació de Xerta de la via verda del Baix Ebre per recordar que el tram fins Horta de Sant Joan va ser construït gràcies al treball forçós de presoners de guerra republicans.

Foto: Consell Comarcal del Baix Ebre – Acte de presentació de l’inventari d’espais històric de la Guerra Civil Espanyola al Baix Ebre a la seu del Consell Comarcal. Imatge del dilluns 28 de febrer del 2022.