Notícia destacada – ACN – Ports de la Generalitat ha finalitzat les obres a quatre ports de les Terres de l’Ebre per reparar els danys que va ocasionar el temporal Gloria. La inversió ha estat de 8,5 MEUR. A l’Ametlla de Mar (3,9 MEUR) s’ha reforçat la part exterior del dic, un recreixement de metre i mig a l’espatller sobre el qual s’ha donat continuïtat al passeig. A l’Ampolla (4,3 MEUR), que va ser un dels ports més afectats pel Gloria, s’ha reposat pedra a l’escullera i s’ha recrescut l’espatller per construir botaones a la part exterior. També s’han construït 16 casetes de pescadors i dues per a usos portuaris i per olis usats. Calvet ha destacat que les actuacions s’han centrat a millorar la relació entre els ports i els pobles.
Fa només uns dies que es van donar per finalitzades les obres d’emergència per reparar els desperfectes del Gloria als ports de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Sant Carles de la Ràpita i les Cases d’Alcanar. Les actuacions han aportat “sostenibilitat, seguretat i estabilitat” als quatre ports, però com ha assenyalat Calvet, també s’han aprofitat per millorar la vinculació de les infraestructures amb els pobles. “Un exemple és el passeig de l’Ametlla de Mar que ja existia, però que l’hem fet més maco i un veritable actiu de la ciutat que em consta que ja s’està utilitzant moltíssim”, ha destacat.

Les obres s’han fet en poc menys d’un any i es va accelerar amb les obres més urgents perquè els pescadors poguessin reprendre l’activitat. “L’endemà del temporal ja hi estàvem treballant i també és important remarcar que no hem parat ni un sol dia”, ha apuntat Calvet. En un any, s’han fet estudis tècnics, batimetries del fons marí i topografies per veure la reposició de les peces d’escullera. Amb els treballs s’han millorat els dics quan els temporals fan ultrapassar les ones i posen en perill els usuaris i les embarcacions.

A l’Ametlla de Mar, el temporal es va emportar molts blocs de pedra d’escullera per tot el dic de recer. Va afectar sobretot el primer i el tercer tram del dic fins a la bocana, amb desperfectes a l’espatller, el passeig de l’espatller, el final del dic o morrot, els vials annexos i el moll de llevant. Per reparar-ho s’ha reforçat la part exterior del dic amb 44.700 tones de pedra d’escullera i s’ha recrescut un metre i mig de l’espatller al tercer tram, a la part exterior del qual s’ha construït un botaones. També s’ha donat continuïtat al passeig per sobre de l’espatller que ara té una longitud de 300 metres, s’ha col·locat una barana per a la seguretat dels vianants, i s’ha pavimentat i senyalitzat tot el vial de llevant.

Un dels ports més afectats pel temporal Gloria va ser el de l’Ampolla, on les ones van superar els quatre metres d’alçada. El dic de recer i el moll adossat van patir danys estructurals. L’actuació en aquest port ha consistit a fer una reposició de 67.200 tones de pedra d’escullera a la banda exterior del dic. El mur de l’espatller de formigó s’ha recrescut una mitjana de 0,77 centímetres, també amb botaones a la part exterior.

Al port de les Cases d’Alcanar s’han invertit 192.000 euros en la reparació de l’extrem del dic o morrot, la reposició de blocs d’escullera al dic i l’arranjament d’un tram del moll. Finalment, al port de Sant Carles de la Ràpita el temporal va descalçar una part de la base del moll Montsià i el passeig annex als molls Montsià i Trabucador, que es va reparar amb un cost de 65.000 euros.

Damià Calvet, en la seva visita a les Terres de l’Ebre, també ha destacat les actuacions subvencionades per l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua), per valor de 850.000 euros a l’Aldea, Gandesa i la Galera. “Estem contents d’haver reaccionat amb rapidesa i sobretot crear condicions per tal d’impedir que futurs episodis ens facin malbé les lleres o les travesses urbanes”, ha dit el conseller, unes actuacions que “per primera vegada en la història” es faran directament en territori de la CHE (Confederació Hidrogràfica de l’Ebre), després de la reforma legislativa per poder actuar tant a l’Ebre com al Xúquer.

Sensibilitat contra la massificació de renovables
L’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, ha aprofitat la visita de Calvet per demanar la sensibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat davant l’allau de projectes de renovables al territori. “Un prec perquè amb el decret de renovables, per poder complir amb els objectius de l’agenda de canvi climàtic, tant l’Ametlla de Mar com a les Terres de l’Ebre tenim projectes eòlics i fotovoltaics a la Ponència, i demanem que estem molt a la vora i al costat, perquè els municipis tinguin autonomia i manera de recomanar que és realment necessari i que no fa falta per la massificació que suposen”, ha dit l’alcalde.

Gaseni també ha demanat que es completin les obres al port de l’Ametlla de Mar amb el reforç de la segona alineació i la façana de les antigues casetes dels traginers. “Estem engrescats amb el contacte de primera mà que tenim amb Ports perquè la relació port-ciutat és molt important. No és només una ambaixada”, ha apuntat.

Foto: Anna Ferràs – El conseller Damià Calvet i l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, davant dels plafons explicatius del projecte de millora del dic de recer del port de l’Ametlla de Mar. Imatge del 19 d’abril de 2021.