Notícia destacada: Aquest dilluns 12 d’abril de 2021 l’alcalde de Roquetes, el republicà Paco Gas, ha acudit al jutjat de Tortosa on s’ha celebrat el seu judici on el fiscal l’acusa d’un suposat delicte de desobediència per haver facilitat equipaments per a la celebració del Referèndum de l’1 d’Octubre de 2017 i d’haver col·laborat activament amb els organitzadors.

El judici però, continuarà el 15 de juny per irregularitats en el testimoni de l’acusació perquè els agents de la Guàrdia Civil estaven declarant, telemàticament, des de les comandàncies policials sense garanties i acreditacions jurídiques sobre aquestes declaracions.

A quarts de nou, més d’un centenar de simpatitzants i representants polítics d’ERC, Junts i el PDeCat s’han concentrat a la plaça Mossèn Sol de Tortosa, prop de la seu de la Federació d’ERC a l’Ebre i també del Palau Judicial, per acompanyar l’alcalde de Roquetes, Paco Gas, al judici per desobediència en el referèndum de l’1-O. Gas, Emocionat, ha agraït “el suport i solidaritat” que li han mostrat tots els presents a la concentració i s’ha mostrat decidit a enfrontar-se al procés judicial sense por.

Paco Gas, acompanyat per tots els regidors de l’equip de govern d’ERC i treballadors de l’Ajuntament de Roquetes, simpatitzants, representants polítics i els 11 veïns de Roquetes que han estat citats com a testimonis de la defensa, ha entrat als jutjats entre aplaudiments i crits de suport, i amb el puny aixecat ha fet un crit esgarrat de ‘Visca Catalunya’.

Bernat Solé, conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència en funcions, i exalcalde d’Agramunt inhabilitat pels fets de l’1 d’octubre, ha estat present per donar suport a Gas. Solé ha explicat que “aquest és un capítol més de la causa general contra l’independentisme per la qual ja han passat milers de persones represaliades i algunes sentenciades”.

D’altra banda, el president de la Federació d’ERC a les Terres de l’Ebre, Alfons Montserrat, ha denunciat que el delicte de Paco Gas “ha estat estar al costat del poble” i ha remarcat que “és difícil d’entendre el que està passant” des d’una “lògica estrictament jurídica”.

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Roquetes, Sisco Ollé, citat com un dels testimonis de la defensa i que en l’inici del cas, va ser absolt per desobediència i malversació, també ha volgut mostrar el seu “suport a Paco Gas en nom de tot l’equip de govern de l’Ajuntament de Roquetes”.
L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, també ha volgut fer costat a l’alcalde de Roquetes per denunciar la que ha qualificat de “situació injusta”.

També el President del Consell Comarcal del Baix Ebre i portaveu republicà a l’Ajuntament de Tortosa, Xavier Faura, ha pogut acompanyar l’alcalde de Roquetes, amb la seva condició d’advocat, fins a la mateixa porta del jutjat, on ha afirmat que “aquest és un judici repressiu contra Paco Gas, amb l’afany de desmoralitzar als independentistes”.

A mig matí l’advocada de Gas, Anna Nadal, ha aturat el judici perquè ha detectat “un defecte” de forma, perquè els agents de la Guàrdia Civil estaven declarant, telemàticament, des de les comandàncies policials, en lloc de fer-ho en seu judicial, i sense garanties processals.
Això ha provocat que el judici procedís amb la declaració dels 11 testimonis de la defensa, “anomalia” en l’ordre de les declaracions que Nadal ha descartat que els pugui perjudicar.

Abans també de manera presencial i però en aquesta ocasió des d’una seu judicial de Barcelona, han testificat també dos agents dels Mossos d’Esquadra.

Quant a les declaracions dels onze testimonis de la defensa, tots ells han argumentat contundentment que van sorgir “arran del moviment popular, a Roquetes o a tot Catalunya” i que “en cap cas, hi va haver un mandat propi de l’alcalde de Roquetes” dirigit a la ciutadania perquè acudissin a votar.

L’alcalde de Roquetes ha lamentat que el judici no s’hagi tancat aquest dilluns a causa d’aquesta irregularitat en les testificals dels quatre agents de la Guàrdia Civil citats, afirmant que “això comporta un desgast personal i familiar, i de planificació en l’Ajuntament de Roquetes”.

Gas ha situat el seu judici i també el que tenen pendent de data l’alcalde i el tinent d’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós i Albert Salvadó, dins de la “causa general contra l’independentisme”. Gas creu que amb esta acusació li estan fent pagar el “fracàs” de l’Estat per no haver pogut aturar el referèndum de l’1 d’Octubre.

Gas és el tercer alcalde que s’asseu a la banqueta dels acusats per la votació de l’1 d’Octubre, però podria ser el primer en actiu en ser inhabilitat.

El 15 de juny es previst que continuï la vista amb el testimoni en garanties dels agents de la Guardia Civil, la declaració de Paco Gas i les conclusions finals. La Fiscalia li demana 1 any i 3 mesos d’inhabilitació i 11.250 euros de multa.

Foto: Antolí Ortiz – L’alcalde de Roquetes, Paco Gas, amb el braç aixecat, rebent els aplaudiments de les persones que l’esperaven a la sortida del jutjat de Tortosa, després de la primera vista del judici per desobediència l’1-O.