Notícia destacada: ACN – La literatura torna als escenaris de Móra d’Ebre en una nova edició de Litterarum en format híbrid i que fusiona la Fira del Llibre Ebrenc, que compleix 18 edicions. Entre el 28 i el 30 de maig es faran 32 presentacions de llibres, ponències, i es representaran 12 espectacles literaris, 3 per a públic infantil. El cap de cartell és Cris Juanico amb un repertori de poesia musicada de Vicent Andrés Estellés i Gomercint Riera. Entre els autors portats a escena destaca també Joan Perucho, Felicia Fusté o Gabriel Ferrater. La morenca Gemma Sastre s’estrena en la direcció del certamen amb una aposta per mantenir l’excel·lència i qualitat de la fira i la voluntat de marcar un segell propi per incentivar la cultura entre infants i joves.

Litterarum passa anomenar-se ‘Fira d’espectacles i del Llibre Ebrenc’ fusionant els dos certàmens que se celebraven de la mà i en el mateix context. També estrena un format híbrid i la nova direcció. Els espectacles es podran gaudir de forma presencial als escenaris de Móra d’Ebre i també amb retransmissions en directe. El format híbrid i condicionat encara per la pandèmia de la covid-19 permet arribar a més públic d’arreu. “Creiem que la cultura digital és una eina essencial perquè la literària arribi a tothom”, ha apuntat Montse Pineda, regidora de Cultura de Móra d’Ebre.

En aquesta línia, dues de les tres ponències programades es dedicaran a la digitalització, màrqueting i virtualitat de les biblioteques públiques. La tercera serà una conversa entre dos joves autors del territori, Laia Viñas (Xerta), premi Documenta amb ‘Les Closques’, i Pol Guasch (Tarragona) Premi Llibres Anagrama amb ‘Napal al cor’. Litterarum ha programat 32 presentacions de llibres ebrencs en 4 taules. “És la singularitat més important de la Fira del Llibre Ebrenc perquè en cap municipi de Tarragona i l’Ebre s’apleguen tants autors en un esdeveniment tan gran”, ha dit Gemma Sastre, directora de Litterarum.

Sastre pren el relleu d’Albert Pujol en la direcció del certamen i aposta per mantenir “l’excel·lència i qualitat” de la fira, sense renunciar a marcar un segell propi que incentivi la cultura entre els infants i els joves, els futurs lectors. “El llistó està molt alt, però vull continuar en aquesta línia i respectar la programació dels altres anys, la marca llibre ebrenc, i prioritzar en els espectacles la qualitat en lloc de la quanitat. Tinc moltes idees al cap i aquest any és més complicat fer activitats que apleguin aglomeracions o menjar i beguda, però el meu objectiu de cara a futures edicions és fer més activitats per a infants i joves”, ha dit.

Els espectacles programats són per a totes les edats i 3 enguany formen part del Litterarum Petits. El centre neuràlgic serà la plaça de Dalt. La inauguració es farà divendres 28 de maig, amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, “per la seva implicació i estima al Litterarum”, com a convidada d’honor. L’espectacle que obrirà la fira és ‘Memorial de Setmana Santa’, amb l’actor Toni Gomila, que recitarà textos literaris de Blai Bonet. És un dels espectacles que van formar part de Litterarum 2019 i que es podran tornar a representar complets, enguany.

També divendres 28 de maig, Cris Juanico presentarà el seu nou treball ‘Sal pols’ amb un repertori de poesia musicada de Vicent Andrés Estellés i del poeta menorquí Gomercint Riera. L’any 2020 es va commemorar el naixement de Joan Perucho i per la relació de l’escriptor amb Móra d’Ebre, on va exercir de jutge, també se’l tornarà a homenatjar amb l’espectacle ‘El Medium’, del poeta Josep Pedrals i l’actriu Laura Pau.

Aquest any es commemora l’any de la poeta i pintora Felicia Fuster i es representarà ‘T’obro la meva veu sota els núvols’. Tancarà la jornada de dissabte 29 de maig el ‘Poema inacabat’ de Produccions de Lo Nostro. “Destaquem aquest espectacle perquè diem que la literatura es pot llegir i sentir i en aquest cas també es podrà olorar”. Els actors posen en escena el ‘Poema inacabat’ de l’escriptor de Reus, Gabriel Ferrater, mentre cuinen una sarsuela. “Tota una experiència creativa celebrada a propòsit perquè l’any 2022 és l’any Ferrater”, ha apuntat Sastre. Clourà Litterarum, diumenge 30 de maig, ‘Musicant al rector de Vallfogona”, amb la tortosina Pili Cugat, Carles Luprian i la morenca Laia Martínez, on es recitaran textos del poeta tortosí Francesc Vicent Garcia.

L’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, ha assegurat que tot i “els moments convulsos” viscuts l’any passat, Litterarum té garantida la continuïtat pel que fa a recursos econòmics i humans. L’alcalde ha destacat que el relleu en la direcció del certamen el prengui una persona jove i del municipi. “Ens complau molt que allò que va nàixer aquí, cuidat des de petit, i ha crescut amb gent de casa, continua cap a la majoria d’edat amb gent de casa”, ha dit. “De tota situació complexa s’aprèn i de totes les circumstàncies de penúria hem après moltes coses. Amb l’equip que tenim hem estat capaços de buscar una mescla de l’edició 100% digital de l’any passat, que ens va permetre arribar arreu, sense perdre l’essència”, ha afegit.

Foto: Anna Ferràs – La directora de Litterarum, Gemma Sastre, durant la presentació de la programació 2021. Imatge del 17 de maig del 2021.