Notícia destacada: ACN – Les Salines de la Trinitat, a la punta de la Banya del delta de l’Ebre, tornen a estar incomunicades pel temporal d’aquests dies. El mar ha inundat a trams la barra del Trabucador i l’empresa Infosa, que les gestiona, alerta que és el primer avís d’un hivern que pot tornar a ser molt complicat a l’istme, que està agonitzant després del Gloria i el Filomena. Des d’ara fins al febrer es pateixen els temporals més violents al Delta i el Trabucador és ja molt fràgil. Joan Socarrats, gerent d’Infosa, ha tornat a reclamar les actuacions urgents, que estan sobre la taula mentre els governs català i espanyol estan encallats en les autoritzacions per executar-les. “L’únic fet és que aquí ningú està fent res”, ha lamentat.

El mar va inundar aquest dimecres la barra del Trabucador i va crear petits galatxos que impedeixen passar amb vehicles terrestres. Les pròximes hores són determinants per veure si es produeix un trencament “més sever” de l’istme, però aquest dijous els treballadors de les Salines hi han accedit amb barques i no es pot carregar ni traslladar sal en camions, una situació cada cop més habitual que també posa en risc la viabilitat de l’empresa.

Sucarrats alerta que és “la crònica d’una mort anunciada”, tot i les denúncies constants de la situació “d’extrema emergència” que pateix el Delta per la regressió. “És trist que les administracions no se n’adonin o no se’n vulguin adonar”, ha criticat. Els governs català i espanyol encara resolen, en temps de descompte, com executar una actuació “puntual” que s’havia de fer enguany per aportar 380.000 metres cúbics de sorra per reforçar el litoral.

“Falta voluntat política per tirar-ho endavant i parlem de projectes i diners que venen d’Europa a mitjà i llarg termini, que seran molt importants, però si no solucionem el problema immediat que té el delta de l’Ebre, quan arribin a les conclusions d’aquests estudis, serà tard i una part molt important del Delta ja haurà desaparegut”, ha avisat.

 
Foto: Cedida a ACN-Infosa – Pla general d’un operari mirant els galatxos d’aigua que han trencat la barra del Trabucador i impedeixen l’accés a les Salines de la Trinitat. Imatge del 10 de novembre del 2021.