Notícia destacada: ACN – Satisfacció a Tortosa per l’arribada de Kronospan, la multinacional de la fusta més gran del món, que tindrà una fàbrica al polígon Catalunya Sud, com havia avançat l’ACN. La planta podria estar en marxa a finals de l’any que ve. La corporació invertirà prop de 200 MEUR i crearà 185 llocs de treball directes que en poden generar 1.500 més d’indirectes. El conseller d’Empresa, Roger Torrent, i l’alcaldessa Meritxell Roigé han destacat l’aposta per l’economia circular i de residu 0 de Kronospan. És la inversió estrangera més gran que s’ha fet al territori i pot suposar un revulsiu per reindustrialitzar-lo. La multinacional preveu atreure “implantacions complementàries” i l’Ajuntament ja treballa en l’ampliació del polígon industrial.

La implantació de Kronospan a Catalunya es farà a les Terres de l’Ebre amb una fàbrica de més de 90.000 metres quadrats – en una parcel·la de més de 250.000 metres quadrats– al polígon Catalunya Sud de Tortosa. La planta produirà tauler aglomerat per a la indústria del moble, amb un projecte 100% sostenible i que s’inscriu plenament en el concepte de l’economia circular”, com ha destacat el consistori i la conselleria d’Empresa i Treball.

El director general de Kronospan a Espanya, Javier Macicior, el conseller Roger Torrent, i l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, han presentat aquest dijous la que és inversió estrangera més important que s’ha fet a les Terres de l’Ebre. Prop de 200 milions d’euros i la creació de 185 llocs de treball directes.

Torrent ha remarcat que Kronospan “exemplifica” el tipus d’inversió que busca el Govern per “reindustrialitzar” el país amb projectes “de futur, amb efecte arrossegador i que estiren altres sectors productius”, que són sostenibles socialment, econòmicament i ambientalment, i generen “ocupació de qualitat i treball estables”. “Vertebren i dinamitzen el teixit productiu local i arrelen el territori”, ha subratllat el conseller.

També l’alcaldessa Meritxell Roigé ha posat l’accent en les oportunitats que genera aquesta implantació. Juntament amb l’arribada de Florette, fa uns mesos, suposa “un pas important per crear més llocs de treball, retenir talent i captar-ne de fora i tenir oportunitats i futur”, ha dit.

En marxa el 2022
Macicior ha avançat que la planta pot estar operativa a finals de 2022. Kronospan fabricarà taulers conglomerats amb fusta reciclada i confia que es creï “un clúster” del moble al seu entorn, “per ser més competitius”. També es preveu que atregui, com ha passat amb les dues fàbriques de Burgos, empreses de manteniment extern, serveis o transport – tenen 400 camions en rotació diaris–, entre d’altres.

Kronospan és una multinacional austríaca d’origen familiar, creada l’any 1897, dedicada a la fabricació i distribució de panells de fusta. Actualment compta amb una plantilla de més de 14.500 treballadors i més d’una quarantena de fàbriques a tot el món. L’empresa s’instal·la a Catalunya per estar més a prop dels seus clients de la zona, arribar a les àrees urbanes i poder accedir més eficaçment al mercat del sud de França.

Suport econòmic i administratiu
Empresa i Treball s’ha compromès a destinar 5 milions d’euros per al conjunt de les inversions de la multinacional. 1,8 milions d’euros provindran del Fons d’inversions estratègiques de la direcció general d’indústria per consolidar la inversió. La resta s’anirà vehiculant a través d’altres convocatòries, en els exercicis 2022 i 2023, que s’adeqüin a la inversió de Kronospan a Tortosa.

El Govern també ha ajudat a l’empresa en les gestions amb altres administracions, tant en l’àmbit administratiu com per a completar el seu model de negoci amb la seva cadena de subministrament, i s’ha compromès a facilitar la formació laboral adient, a través del SOC, per garantir el bon desenvolupament del projecte.

L’arranjament dels terrenys, que s’han comprat a l’Incasòl, ja ha començat i en un ple extraordinari aquest divendres, l’Ajuntament de Tortosa aprovarà una modificació urbanística per posar a disposició la totalitat de parcel·les del polígon industrial i fer viable l’operació.

L’empresa aplica a totes les seves fàbriques les més avançades tècniques de prevenció ambiental, complint estrictament amb el que imposa la Comissió Europea. També es caracteritza per prioritzar una ocupació “estable i de qualitat”, vinculada al territori on s’estableix. A les dues fàbriques que té en funcionament a la província de Burgos, la taxa de temporalitat és només del 3%, quan a l’estat espanyol supera el 24%. Per cada lloc de treball directe en l’entorn de les seves fàbriques, se’n creen altres 10 d’indirectes. Al voltant d’un 50% de les seves inversions es fa amb proveïdors locals.

En aquest sentit, l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre, com a patronal del territori, ha manifestat que l’arribada de Kronospan és “una gran notícia empresarial” per aconseguir la reindustrialització del territori. L’entitat ha agrit la gestió iniciada per l’exdirectora general d’Indústria i actual secretaria general del Departament d’Economia, la tortosina Matilde Villarroya, per fer possible la implantació de Kronospan. “De mica en mica, va tenint els seus fruits”, ha apuntat en un comunicat.

Foto: Anna Ferràs – Presentació a l’Ajuntament de Tortosa de la fàbrica de Kronospan al polígon Catalunya Sud, amb l’alcaldessa, el conseller Torrent i el director general Javier Macicior. Imatge del 7 d’octubre del 2021.