Notícia destacada: ACN – La pròrroga, de moment per una setmana, de les actuals restriccions de mobilitat ha indignat i enfadat els empresaris ebrencs, que dimecres es reunien amb el conseller d’Interior, Miquel Sàmper per demanar l’aixecament del confinament comarcal. L’AECE (Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre) lamenta que les mesures es vinculin a dades de pressió hospitalària homogènies i no es tingui en compte que a les Terres de l’Ebre els índexs són més baixos i no han empitjorat els últims dies. L’Associació reclama una reunió amb Interior, Territori i Salut per saber “com es prenen les decisions al Procicat” i fan una crida a alcaldes i Consells Comarcals de l’Ebre a sumar-se a la reivindicació, “independentment del seu color polític”.
L’AECE ha reconegut que en la reunió de dimecres amb el conseller d’Interior, es va vincular la possibilitat de permetre la mobilitat entre les comarques de les Terres de l’Ebre, a la situació epidèmica i l’ocupació de les UCI i les hospitalitzacions, però el secretari general de l’Associació, Pepe Vallés, ha recordat que al territori “les dades no són dolentes”. “Són les mateixes que dimecres i no entenem que ha passat dintre del Procicat”.

De la reunió amb Sàmper en van sortir esperançats que el confinament comarcal al territori es podria aixecar dilluns, però la decisió de prorrogar la mesura els ha enfadat. Insisteixen que ha faltat “sensibilitat territorial” i fer valer que la demografia a l’Ebre res té a veure amb comarques de l’àrea metropolitana. “No és el mateix el Barcelonès que té 2,5 milions d’habitants que la Terra Alta que en té 11.000”, ha exemplificat Vallés.

“Hi ha alguna cosa que no coneixement, però entenem que de la mateixa manera que no s’arriba a un acord de Govern tampoc hi ha acord dins del Procicat a l’hora de prendre decisions en perjudici dels empresaris i dels ciutadans del territori”, ha denunciat Vallés. L’AECE demanarà aquest divendres, a través de la delegació del Govern a l’Ebre, una reunió amb les conselleries de Salut, Territori i Interior per traslladar aquests dubtes als consellers. “Tenim desconfiança”, ha insistit el secretari general de l’entitat.

Vallés ha lamentat que “només es posin d’acord” per mantenir la pressió fiscal o no agilitzar els ajuts als empresaris i ciutadans. “Potser ha arribat moment de dir prou, que hi hagi un acord de país i que governi algú, però cal prendre decisions ja”, ha reclamat. L’Associació ha denunciat que mentre les restriccions a Catalunya són les més dures de l’estat espanyol per als empresaris i la ciutadania, la pressió fiscal “és la més alta del territori espanyol”.

També l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, s’ha mostrat “molesta i disconforme” amb la decisió del Procicat d’allargar una setmana més la restricció de la mobilitat comarcal a tot el país. “És injust per a les Terres de l’Ebre que es mantingui i no es permeti la mobilitat entre la vegueria, que coincideix en aquest cas amb la regió sanitària de l’Ebre”, ha denunciat. Roigé ha lamentat que “no s’escolta el territori i el teixit empresarial”. La decisió ha decebut especialment, després que l’alcaldessa i els empresaris sortissin esperançats, de la reunió amb Sàmper dimecres, que la restricció s’aixequés a l’Ebre. “No és just que les decisions del Govern no responguin ni al que succeeix ni al que som com a territori”, ha insistit l’alcaldessa.

Foto: Anna Ferràs – Pla general dels representants de l’AECE, reunits a la sala de juntes de la seu a Tortosa. Imatge del 16 d’abril del 2021.