Not铆cia destacada: ACN – La Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre demana a la Confederaci贸 Hidrogr脿fica de l’Ebre (CHE) que incrementi les dotacions d’aigua durant el mes de juliol, “el per铆ode m茅s cr铆tic” per al creixement de la planta de l’arr貌s. Els Regants de l’Esquerra estan repartint de forma lineal la concessi贸 d’aigua, que enguany 茅s la meitat per les restriccions de la sequera. Durant la sembra “s’han complert els objectius”, per貌 comencen a tenir problemes amb la salinitat perqu猫 la falta d’aportacions d’aigua dol莽a del canal no permet complir amb el pla de bombament dels desguassos que s’havia previst. “El bombeig 茅s m茅s limitat del que calcul脿vem”, ha apuntat Javier Casanova, president de la Comunitat de l’Esquerra.

A l’hemidelta esquerre, la sembra de l’arr貌s tamb茅 es dona per acabada amb els objectius complerts, en un any molt complex en el qual han de treballar amb la meitat de la concessi贸 d’aigua de reg. “Entre bombejos i tot el que hem pogut fer, hem pogut donar el servei amb l’esfor莽 dels comuners i de la comunitat, per貌 aix铆 i tot, es presenta molt complicat”, reconeix Casanova.

El president dels Regants de l’Esquerra alerta que amb l’augment de les temperatures i l’increment del consum d’aigua de boca 鈥 una part de la concessi贸 va per al Consorci d’Aig眉es de Tarragona 鈥揾an treballat durant el mes de juny amb un 30% o 40% de l’aigua de la dotaci贸, amb 7 o 8 metres c煤bics. “Aix貌 per mantenir una plana deltaica inundada amb els nivells de salinitat que t茅 el s貌l 茅s quasi impossible”, ha insistit Casanova. Si es mantenen les restriccions actuals, preveuen una situaci贸 “complicad铆ssima” i “afectacions greus”.

Hi hagut tamb茅 dificultats per complir el pla de bombament dels desguassos que hav铆em previst per compensar la falta d’aigua als camps, una estrat猫gia que s’ha prioritzat tot i posar en risc la feina de contenci贸 que s’ha fet l’煤ltima d猫cada contra la plaga del caragol ma莽ana. “Si confi脿vem a bombar tres metres c煤bics, realment nom茅s en tenim un i mig perqu猫 no hi ha punts d’aigua dol莽a com per bombejar-ne m茅s”, ha reconegut. “Si la gent no llan莽a aigua dels arrossars, no arriba aigua”, ha explicat.

Petici贸 a la CHE

En la planificaci贸 mensual que estan a punt de fer arribar a la CHE demanen un increment de la concessi贸 durant el mes juliol, “encara que sigui una mica”. Les pluges que hi ha hagut els fan ser optimistes perqu猫 la Confederaci贸 els ho autoritzi. “脡s un moment molt cr铆tic de l’arr貌s, hem de poder acabar la feina que hem comen莽at i amb aquesta dotaci贸 d’aigua 茅s inviable”, ha assegurat.

La CHE, de moment, ha donat garanties de mantenir la concessi贸 durant l’agost i des de l’Esquerra insisteixen que es podria salvar el cultiu amb la restricci贸 del 50% al final del cicle, per貌 no al juliol quan la planta fa el seu m脿xim consum d’aigua. “Amb aquesta dotaci贸 茅s impossible donar resposta a les necessitats de tota la planta”, ha dit el president de la Comunitat. Des dels Regants de l’Esquerra demanen que no recaigui “tot l’esfor莽” en el cultiu de l’arr貌s perqu猫 tindr脿 un gran impacte socioecon貌mic sobre la ciutadania al delta de l’Ebre.

Foto: Aquest divendres ha arrencat la campanya de reg dels arrossars del Delta, que comptar脿 amb la meitat de la concessi贸 d’aigua Data de publicaci贸: divendres 28 d鈥檃bril del 2023, 13:26 Localitzaci贸: Deltebre Autor: Anna Ferr脿s.