Notícia destacada: ACN – Diverses entitats ecologistes promouen un projecte pilot de producció ecològica en part dels oliverars centenaris de les Garrigues i dels monumentals de les Terres de l’Ebre. L’objectiu és que les finques participants preservin la seva biodiversitat, produeixin oli d’oliva d’una manera sostenible i esdevinguin un revulsiu socioeconòmic per consolidar i atraure població a les zones rurals. Per aconseguir-ho, la iniciativa rebrà 1,3 milions d’euros dels fons Next Generation fins al 2025 que es destinaran, principalment, a preservar i potenciar els arbres, la flora, fauna així com els elements arquitectònics rurals d’aquests terrenys. El pla està aprovat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO).

La Trenca-Associació d’Amics del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge (CRFS) de Vallcalent, el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC), la Fundació Trenca i la Institució de Ponent per la Conservació i Estudi de l’Entorn Natural (IPCENA) impulsen aquest projecte anomenat ‘Oliverars monumentals per la biodiversitat’. L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) li dona suport com a entitat del comitè científic.

A la comarca de les Garrigues, el projecte es porta a terme en unes 50 hectàrees d’oliverars de la Vall Major de Bovera i de la Granadella, on hi ha arbres que són centenaris.

Es tracta d’una iniciativa que pretén ser un “model de bioeconomia”, ha dit Joan Vázquez, portaveu d’Ipcena. En aquest sentit, el pla d’actuacions ha de servir tant per preservar les zones d’oliveres que “en molts casos s’havien abandonat i s’han pogut recuperar” com el seu patrimoni arquitectònic rural, sobretot marges de pedra o cabanes, la “base per sustentar aquests conreus”, ha expressat Vázquez.

El projecte persegueix també fomentar la biodiversitat a les finques d’oliveres mitjançant la creació de sistemes per potenciar la fauna i la flora característica de l’ecosistema mediterrani i contribuir a protegir espècies d’alt valor ecològic.

Vázquez ha explicat que seria “important” sumar ases petits a la zona perquè ajudarien al control herbaci i, per tant, al manteniment dels conreus i a prevenir incendis a les àrees forestals. El portaveu d’Ipcena ha detallat també que ja s’han reintroduït unes 400 tortugues mediterrànies i s’han fet diverses basses per a la conservació d’amfibis i rèptils a la Vall Major al llarg dels darrers anys.

Concretament, la iniciativa té a lloc a les finques de l’Associació Trenca, de les quals sorgeix l’oli d’oliva ecològic ‘Salvatge’. Així, el projecte vol donar un valor afegit a la producció i ser també un impuls socioeconòmic per aquesta zona afectada pel despoblament.

“Pretenem fixar i dinamitzar la població”, ha dit Vázquez, que ha afegit que ja s’han contractat diversos treballadors i això és un indicatiu “d’impuls de l’economia”.

En aquest sentit, el turisme es planteja com un complement al conjunt d’actuacions. El portaveu d’Ipcena ha dit que la idea seria portar “un turisme regeneratiu de molt baixa intensitat”, adreçat a redescobrir les cabanes de pedra i els itineraris ecoturístics, entre altres.

Converses per buscar el suport de les administracions 

Els responsables de les entitats ecologistes han mantingut converses amb els representants de la Diputació de Tarragona, la Diputació de Lleida i dels ajuntaments dels municipis on es desenvolupa el projecte per tal d’arribar a acords de col·laboració i establir una coordinació transversal que permeti l’educació ambiental vinculada als oliverars monumentals i el turisme sostenible i respectuós.

Així mateix, els ecologistes treballen per implicar en el projecte tots els agents possibles del territori, ja siguin pagesos, ramaders, cooperatives, empresaris o societats de caçadors, entre altres.

Foto: Una cabana de pedra en una de les finques de Trenca a Bovera, les Garrigues Data de publicació: diumenge 25 de juny del 2023, 07:00 Localització: Bovera Autor: Ignasi Gómez.