Notícia destacada: ACN – La campanya del musclo al delta de l’Ebre també ha començat amb la incertesa de veure en quines condicions es podrà arribar a l’estiu. D’entrada la producció caurà entre un 10 i 20% i es passarà dels 3,5 milions de quilos de producte a uns 3 milions. Després de la mortalitat de la cria per la calor al juliol de l’any passat, ha calgut comprar-la, però ha costat el doble del que és habitual i se n’ha comprat i sembrat menys. Les restriccions d’aigua als canals de regadiu també es fan notar en el creixement dels exemplars. El percentatge de producte de mida petita ha augmentat. La reducció de les aportacions de l’aigua dolça a les badies ja es fa notar a l’inici de la campanya i el mar té una salinitat “mai vista” en aquesta època.

Els productors de mol·luscs al delta de l’Ebre han hagut de comprar la cria de musclo a Grècia i Itàlia, però n’han comprat menys perquè el preu pràcticament s’ha doblat els últims anys. De 67 cèntims d’euros que els costava fa tres anys s’ha pagat enguany a 1,10 euros (més IVA). No és l’únic cost de producció que ha augmentat. “Tots els consumibles s’ha apujat”, ha recordat Gerardo Bonet, gerent de Fepromodel (Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l’Ebre).

De moment, els preus també van alça i es ven al públic entre els 4 i 5 euros per quilo – l’any passat es venia a 3,8 euros per quilo -. Tot i això els costos de producció són tan alts que “hi ha gent que té problemes per cobrir costos”. Aquest augment de costos ha frenat la sembra, també per la por i les incerteses del context de sequera i canvi climàtic, que genera molts recels i els productors “no es volen arriscar”.

Falta d’aigua dolça

La falta d’aigua dolça a les badies per les restriccions en la concessió dels canals de regadiu de l’esquerra i la dreta del Delta ja es fa notar. Els nivells de salinitat de l’aigua a les badies estan a 39 punts quan els nivell més alts de l’època no passaven dels 35. La temperatura de l’aigua també és elevada per l’època, sobre els 20 o 21 graus.

En més de seixanta anys de producció de musclo a les badies del Delta no hi ha referències d’una situació similar per saber “què pot passar” o com pot afectar al creixement del producte. “La salinitat del mar és altíssima per la sequera i falta aigua dolça que arribi a les badies, però fins als final de la campanya no podrem avaluar-ho perquè no hem tingut mai una situació així”, ha recordat Bonet. La falta d’aigua dolça redueix les corrents i els nivell d’oxigen. “No sabem que passarà amb este efecte”, ha afegit.

De moment, hi ha més percentatge de musclo petit i es produiran menys quilos. La campanya va començar a l’abril i té el seu punt àlgid per Sant Joan, a final de juny, quan es consumeix més musclo a Catalunya.

Avançar la campanya i produir més ostra

Des de Fepromodel reconeixen que han d’aprendre a adaptar-se al context d’emergència climàtica i si cal iniciar els campanyes abans. També aposten per augmentar la producció d’ostra del Delta – ara uns 500.000 quilos -. El gerent de la federació apunta que han de trobar “l’equilibri” entre l’ostra produïda i la comercialitzada i trobar nous mercats – Espanya no és un gran mercat consumidor d’aquests mol·lusc -.

Els productors treballen “per potenciar un producte” de “qualitat més que contrastada” i molt apreciada, fins i tot a França. “Tothom diu que és de les més bones que existeixen, però cal donar-li una empenta comercialment”, ha reivindicat Gerardo Bonet.

Foto: Un mariscador i el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet, agafant una corda de musclos de la badia dels Alfacs Data de publicació: dimarts 23 de maig del 2023, 13:27 Localització: La Ràpita Autor: Anna Ferràs.