Notícia destacada: ACN – El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural consolida la xarxa de regadius del territori amb una inversió prevista fins al 2032 de 532,4 MEUR a través del Programa d’encàrrec d’actuacions (PEA) d’infraestructures de la Generalitat i el Pla economicofinancer (PEF) en relació amb les actuacions del Segarra-Garrigues per al període 2020 – 2032 que el Govern va aprovar el 21 de desembre. Així, enguany s’invertiran a través d’aquests dos programes 50,15 MEUR en treballs de la xarxa de regadiu del Segarra-Garrigues, als regs del Canal d’Urgell o al Xerta – Sènia, i en la modernització del reg de la Comunitat de Regants de Valls, entre d’altres.

Segons el secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson, amb aquesta aprovació, el Departament fa una clara aposta pel desenvolupament del territori rural invertint en les infraestructures rurals i la modernització i consolidació dels nous regadius i altres actuacions com la xarxa de camins, amb uns pressupostos expansius fins al 2032.

En el cas del Segarra-Garrigues, es preveu una inversió de 38,3 MEUR per donar un impuls a la posada en marxa de noves superfícies de reg per a les pròximes campanyes. Aquesta inversió es concretarà en 33,6 MEUR en la xarxa de reg i les línies elèctriques associades; 2,7 MEUR en mesures ambientals, i 2 MEUR en obres de drenatge i concentració parcel·lària.

També es preveu continuar avançant en la redacció dels projectes de modernització dels regs del canal d’Urgell i del reg de la Comunitat de Regants del Canal de Pinyana i continuar les obres de modernització iniciades mitjançant la Llei òmnibus, amb una inversió prevista enguany de 2,4 MEUR. Així mateix, durant aquest any 2022, s’iniciaran les obres de modernització del reg de la Comunitat de Regants de Valls en tràmit d’adjudicació definitiva amb una inversió prevista enguany de 3,9 MEUR.

Tret de sortida a les obres de la xarxa secundària del Xerta – Sènia

Enguany també es donarà el tret de sortida a les obres de la xarxa secundària del regadiu Xerta – Sènia després d’uns anys on la comunitat de Regants, les cooperatives, altres agents promotors del sector agrari i el Departament mateix amb el suport d’Infraestructures de la Generalitat han fet una tasca de promoció d’aquest regadiu que ha permès fixar l’aportació econòmica dels regants al cost de la inversió del regadiu.

Així, un cop finalitzades les obres de la xarxa de transport i primària d’una part del regadiu Xerta – Sènia, i atenent el nivell d’adhesió dels regants, s’iniciaran les primeres obres de la xarxa secundària per fer arribar els pròxims anys l’aigua de reg a unes 3.000 hectàrees de les zones 1, 2 i 3. La inversió prevista enguany és de 3,3 MEUR.

Foto: Jordi Marsal – Pla general de l’últim tram construït del canal Xerta-Sénia, al terme de Roquetes. Imatge del 13 de novembre de 2019.