Notícia destacada: ACN – El curs escolar ha començat per a uns 116.000 alumnes dels cicles d’infantil, primària i secundària del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre amb els nervis i la il·lusió del retorn a classe. Són menys estudiants que el curs passat. Al Camp de Tarragona, amb 88.744 matriculats, la baixada es nota en els cicles d’infantil, primària i secundària obligatòria. A les Terres de l’Ebre, amb 27.234 alumnes, el descens es focalitza a infantil i primària. Als dos territoris, per contra, incrementen els de batxillerat i cicles formatius. En el cas ebrenc, també pugen els de secundària obligatòria. L’inici de curs, a més, ha estat marcat per la vaga de mestres convocada per USTEC i CGT, amb piquets informatius a les portes dels centres.

A l’escola Consol Ferré d’Amposta, els alumnes i els familiars acompanyats han coincidit en un dels accessos del centre amb un piquet informatiu amb pancartes i protestant contra el Departament d’Educació amb motiu de la vaga convocada per l’inici del curs escolar. Tot i que oficialment no s’havia anunciat, els representants sindicals creien, en un primer moment, que la mateixa consellera, Anna Simó, acabaria fent acte de presència al costat dels representants territorials de la conselleria i de l’Ajuntament d’Amposta.

“Més que el seguiment, el que és important és l’avís a la conselleria i el missatge cap a la societat: el conflicte està obert i farem tot allò a les nostres mans perquè això acabi amb una negociació. Això pot ser l’inici d’un cicle de negociacions. Està les mans de la conselleria: que es reverteixin les retallades i que el procedir del Departament fos diferent, passant de la imposició a la negociació real”, ha declarat a les portes de l’escola el portaveu d’USTEC a les Terres de l’Ebre, Marc Martínez.

Molts pares i mares desconeixien que aquest dimecres hi havia vaga. D’altres, com Tatiana, ha donat suport a les reivindicacions dels mestres poc després de deixar les seves filles a classe. També ha reconegut la importància de les demandes sindicals la mateixa directora de l’escola, Àngel Arrufat, tot recordant que han de fer front a les elevades ràtios per classe en alguns cursos. Malgrat això, ha precisat que l’inici de curs és un dia “molt complicat” per al col·lectiu docent. “Tenim una part emocional que és rebre als xiquets i xiquetes com mereixen”, ha reblat.

La il·lusió i els nervis, segons els casos, han estat però les sensacions que més han expressat alumnes i han verbalitzat els seus familiars. El fill de Clara Langlois, començava primer de primària aquest matí. “Estava nerviós. No és el mateix que començar P3, P4 o P5, que es formalitza tot poc a poc”, ha apuntat.

Pares i mares han constatat però que, en general, els seus fills i filles arriben contents a les classes. Entre d’altres aspectes, com ha remarcat Marc Ventura, per la proposta educativa diferencial que ofereix el centre, basat en l’ensenyament a partir de projectes i buscant la participació dels alumnes i la comunitat educativa. “Els nens s’ho agafen d’una altra manera: no és tan forçat ni obligat”, ha assegurat.

Es manté l’alumnat de secundària a l’Ebre

En total, aquest dimecres han començat les classes a les aules de les Terres de l’Ebre 27.234 alumnes. Segons la directora territorial del Departament d’Educació, Montserrat Perelló, ha estat un inici amb “normalitat”, malgrat algunes inundacions pels aiguats del cap de setmana, especialment, a l’escola Horta Vella de la Ràpita.

Perelló reconeix que l’accés de nous alumnes al sistema escolar segueix en caiguda, especialment a infantil i primària. “No és nou perquè al nostre territori fa anys que ho patim. Però tenim un creixement a secundària i postobligatòria. És un creixement demogràfic però el perdíem, no tot, però per la possibilitat de no poder estudiar a casa. Des de fa cinc anys hem anat augmentant l’oferta de postobligatori”.

Precisament, l’oferta de postobligatori incorpora aquest curs quatre cicles nous: els graus superiors d’Imatge per al Diagnòstic i Medicina Nuclear a l’Institut de l’Ebre de Tortosa i el d’Energies Renovables a Flix; el de de grau mitjà d’Ensenyament Esportiu en Atletisme a l’Institut de Tecnificació d’Amposta; i el grau bàsic d’Agrojardineria i composicions florals a l’institut Sòl de Riu d’Alcanar. També s’incorporen cinc opcions noves de formació professional amb especialitats com robòtica, pilotatge de drons, futbol o reparacions de vehicles de mobilitat personal.

Segons Educació, d’altra banda, s’han incorporat als centres de les Terres de l’Ebre 145 dotacions docents més -fins un total de 2.650- i 20 addicionals de personal d’atenció educativa. Pel que fa a les obres en centres educatius, està prevista una inversió total de 854.430 euros als insitits Ramon Berenguer IV i Montsià d’Amposta, Camarles, Deltebre, Terra Alta de Gandesa, les Planes de Santa Bàrbara i els Alfacs de la Ràpita.

Foto: Un piquet informatiu dels sindicats USTEC i CGT, convocants de la vaga de mestres, a l’entrada de familiars i alumnes a l’escola Consol Ferré d’Amposta el primer dia de classe Data de publicació: dimecres 06 de setembre del 2023, 12:37 Localització: Amposta Autor: Jordi Marsal.