Notícia destacada: ACN – Les reserves d’aigua embassada al conjunt de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ja es troben per sota del 50%, en concret al 49% amb un total de 3.886 hectòmetres cúbics embassats. L’any passat per les mateixes dates s’arribava als 6.069 hectòmetres cúbics, el 76% de la capacitat total. En roda de premsa dijous passat, la presenta de l’organisme, Maria Dolores Pascual, ja va avançar que a finals de mes, la meitat de la conca es trobaria en estat d’emergència. Des de finals d’abril la situació ha empitjorat per la falta de precipitacions i també perquè no hi ha hagut desgel ja que a l’hivern ha nevat molt poc.

Segons l’informe setmanal que facilita la CHE sobre l’estat de la conca, l’energia hidràulica potencial és de 1.899 gigawats, el que representa un 41% de la capacitat màxima de la conca.

Les pluges dels darrers dies que a la demarcació de Lleida han caigut principalment a les comarques del Pirineu, han fet augmentar el volum dels principals embassaments de la CHE a Catalunya però molt lleugerament. És el cas de l’embassament de Rialb, que ha guanyat 2,32 hectòmetres i ara arriba als 29,3 dels 403,6 que té en total. Aigües amunt, l’embassament d’Oliana ha augmentat menys, només 0,78 hectòmetres que li permeten arribar als 41 hectòmetres dels 84,3 que té.

Pel que fa als sistemes de regadiu, el del canal d’Urgell, que inclou també el Segarra-Garrigues, se situa a 336,7 hectòmetres cúbics, el 36,6% del total, que pot arribar a 920,7 hectòmetres. Al canal d’Aragó i Catalunya també es fan evidents les restriccions i a la part del Noguera Ribagorçana s’arriba a un 30,5% del volum total.

Foto: Pantà de Rialb a menys del 7% de la seva capacitat Data de publicació: dijous 20 d’abril del 2023, 13:27 Localització: Mollerussa Autor: Anna Berga.