Not铆cia destacada: ACN –聽Un centenar de pirag眉es han omplert aquest diumenge el tram entre Xerta i Tortosa del riu Ebre. En el marc de la 21a Piraguada en defensa de l鈥橢bre, l鈥檃cte ha servit per reivindicar un major cabal aqu脿tic i s貌lid per al riu per garantir-ne el futur. A l鈥檈spera de la publicaci贸 del Pla Hidrol貌gic de l鈥橢bre (PHE), la portaveu de la Plataforma en Defensa de l鈥橢bre (PDE), Matilde Font, ha posat en dubte que el document inclogui les al路legacions presentades per l鈥檈ntitat i n鈥檋a criticat el retard en la publicaci贸. 鈥淟’experi猫ncia que tenim 茅s que tenen molt poc en compte les al路legacions i l’esborrany que presenten acaba sent el text final amb poca variaci贸鈥, ha lamentat a l’ACN. La plataforma apunta a la tardor per engegar noves mobilitzacions.

De bon mat铆, els participants en la tradicional Piraguada en defensa de l’Ebre s’han aplegat a l’embarcador de Xerta per recollir les embarcacions amb qu猫 han remat fins a Tortosa. Despr茅s d’una breu introducci贸 sobre l’objectiu de l’acci贸 reivindicativa i les indicacions de seguretat pertinents, s’ha donat iniciat a la travessia d’uns trenta quil貌metres, que s’ha allargat fins al migdia. L’acte reivindicatiu ha posat el punt final a la capital del Baix Ebre, on s’ha llegit un manifest i s’han demanat “fets i no paraules” a les administracions a l’hora de protegir el riu.

Entre els participants, la conscienciaci贸 i sensibilitzaci贸 envers el futur del riu Ebre era ben present. 脡s el cas del Lloren莽 Vi帽a, un jove que acumula tres piraguades reivindicatives organitzades per la PDE. “No 茅s el mateix veure el riu des de fora que veure’l des de dins, anar amb piragua en aquest tram permet visualitzar les dificultats que es deriven de la manca d’aigua i sediments que t茅 l’Ebre”, ha apuntat. D’altra banda, en Manel Ferrando, de 92 anys, ha estat el participant m茅s gran en la Piraguada en defensa de l’Ebre. Despr茅s de m茅s de quaranta anys remant pel riu amb el club remer de Tortosa, ha assenyalat que amb el temps el riu ha canviat molt i ha remarcat la import脿ncia de comptar amb un major cabal s貌lid i aqu脿tic per garantir-ne la viabilitat.

21 edicions de la Piraguada en defensa de l’Ebre, amb perm铆s de la pand猫mia

En aquesta ocasi贸, un centenar de persones han participat en la iniciativa impulsada per la PDE. Es tracta d’una xifra lleugerament menor a l’habitual en aquesta acci贸, que ja acumula 21 edicions. L’any 2020, a causa de les restriccions vinculades a la pand猫mia, es va haver d’anul路lar la piraguada, una de les propostes hist貌riques per visualitzar les reivindicacions de l’entitat, que s’han mantingut al llarg de dues d猫cades.

Tot plegat s’emmarca en les setmanes pr猫vies a la publicaci贸 del Pla Hidrol貌gic de l’Ebre, que segons la PDE, hauria de ser una realitat a finals de mes. “Ja van tard, com de costum”, ha etzibat la portaveu de la plataforma, Matilde Font. A l’espera que es publiqui el document, Font ha assenyalat que en anteriors ocasions, no ha tingut en compte les al路legacions presentades no nom茅s per part de l’entitat, sin贸 tampoc les d’altres organismes. En el cas de la PDE, les reclamacions es concentren en no atorgar m茅s permisos per a nous regadius i una morat貌ria per als existents, aix铆 com un major cabal s貌lid i aqu脿tic per al conjunt del riu.

Font tamb茅 ha incidit en un altre document, el pla integral del Delta. En aquest cas, ha apuntat que hauria de publicar-se a finals d’any i que “per l貌gica” hauria d’anar lligat a les propostes incloses en el PHE. Sobre aquest text, la plataforma lamenta que no ha estat convidada a cap reuni贸 per tractar el pla i espera que inclogui altres mesures m茅s enll脿 del moviment de sorra en diferents punts del delta de l’Ebre.

Foto: La Plataforma en Defensa de l’Ebre reclama ‘fets i no paraules’ per garantir el futur del riu Data de publicaci贸: diumenge 12 de juny del 2022, 14:49 Localitzaci贸: Tortosa Autor: Ariadna Escoda.