Not铆cia destacada: ACN – La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) demana als partits pol铆tics ebrencs que mirin “m茅s enll脿 dels seus termes municipals i “liderin la defensa del territori a partir de l’aigua”. Lamenten que “cap programa electoral faci al路lusi贸 a la sequera” i avisen que tornaran les mobilitzacions socials en una tardor “calenta”. La PDE tem que un cop “normalitzada la sequera” es plantegin obres estructurals per a futurs episodis secs, una interconnexi贸 de xarxes “encoberta” amb “regadius sospitosos i dessaladores”, com la de Cunit, per unir la xarxa del CAT i la del Ter Llobregat. “Cal un gir de les pol铆tiques d’expansi贸 perqu猫 afecten les Terres de l’Ebre, on es generen els recursos d’altres llocs”, ha recordat el portaveu Josep Antoni Panisello.

Els antitransvasistes consideren “immoral” que es posi en risc el sector primari del Delta mentre el Consorci d’Aig眉es de Tarragona “no retalla ni un metre c煤bic” a les ind煤stries” i al sector tur铆stic. “L’aigua surt d’aqu铆 i fa falta aqu铆”, ha reivindicat Panisello.

Mentrestant els pagesos han anat a protestar a les portes de la Confederaci贸 Hidrogr脿fica de l’Ebre perqu猫 茅s el sector primari qui est脿 patint les restriccions. “Per fi verbalitzen 鈥 nom茅s fa 23 anys que la PDE ho diem 鈥 que la gesti贸 de la CHE 茅s poc transparent, m茅s aviat 茅s fosca i sempre guanya l’agroind煤stria, les hidroel猫ctriques i les grans empreses”, ha apuntat Matilde Font. “Els pagesos s贸n els grans perjudicats, com sempre”, ha afegit.

Per a la Plataforma en Defensa de l’Ebre 茅s “immoral” que els arrossaires, pescadors, mariscadors i pagesos hagin de fer “mans i m脿nigues” per les restriccions de reg que els imposa la CHE mentre el CAT no en fa cap. La concessi贸 del minitransvasament de l’Ebre a Tarragona va ser possible perqu猫 era l’aigua “sobrant” dels canals de reg de Delta. “脡s la sangonera de les Terres de l’Ebre”, ha denunciat Panisello.

De fet, el portaveu de la PDE ha recordat que el pla de restituci贸 per a la descontaminaci贸 del pant脿 de Flix nom茅s va assegurar les infraestructures per garantir que l’aigua del CAT arrib茅s “en bones condicions all脿”, per貌 moltes de les obres de seguretat dels pobles ribera amunt de Tortosa van quedar per fer, encara ara quan s’est脿 desmuntant les plaques de confinament de la zona contaminada.

La PDE recorda que la situaci贸 d’escassedat que viu la conca de l’Ebre 茅s la conseq眉猫ncia d’una mala gesti贸 i d’haver estirat “m茅s el bra莽 que la m脿niga” amb els regadius”. Amb el reg, com recorda Susanna Abella, es va un transvasament “gaireb茅 tan gran” com el que es plantejava l’any 2000. Tamb茅 temen que el pla de sequera acabi reduint els cabals ecol貌gics de l’Ebre i els seus afluents i recorden que el PHE no concreta cap cabal ambiental per als canals del Delta, tot i que s贸n imprescindibles per la seva funci贸 ecol貌gica.

Foto: Els portaveus de la PDE, Matilde Font, Josep Antoni Panisello, Susanna Abella i Manolo Tom脿s en roda de premsa Data de publicaci贸: dimarts 16 de maig del 2023, 17:38 Localitzaci贸: Tortosa Autor: Anna Ferr脿s.