Notícia destacada: ACN – El projecte Magnet de la Fundació Jaume Bofill ha unit l’escola de Ferreries de Tortosa i l’Hospital Verge de la Cinta (HVCT), que fa de centre de referència associat. Durant quatre anys, el centre treballarà amb els alumnes l’àmbit científic i sanitari de la mà dels professionals sanitaris. L’escola ha agraït la implicació de l’HVCT en plena pandèmia i ha destacat la motivació que suposa per als estudiants. La directora de l’hospital, Maria José Rallo, ha assenyalat que el projecte els permet donar impuls a l’educació i aprendre, per millorar, a través de la mirada dels infants. L’Escola de Ferreries és una de 7 escoles que ha iniciat aquest curs un projecte Magnet. El programa aplega 33 centres i els seus respectius socis a Catalunya.

Després d’un any de formació i preparació dels docents, el programa Magnet ha començat a desplegar-s a les aules de l’escola de Ferreries de Tortosa. Els alumnes d’infantil aprenen el funcionament i les parts d’un hospital; els de primer i segon de primària treballen l’alimentació saludable amb l’ajuda dels serveis de pediatria; els de tercer i quart de primària, despleguen un projecte científic a partir del Banc de Sang, i els més grans, els de cinquè i sisè de primària descobreixen els serveis d’oncologia, una malaltia que afecta “moltes famílies i aflora molts sentiments” i que “és important” que coneguin els nens i nenes.

José Carlos Arasa, director de l’escola de Ferreries, ha destacat la motivació “enorme” que ha generat el programa Magnet entre l’alumnat. “Tenen una expectació fora del normal. No és el mateix fer una classe amb els professors que veus cada setmana que amb el professional sanitari, que potser també coneixem perquè és el nostre pediatre. Estan molt motivats”, ha destacat. Els alumnes van posar-se a treballar al gener per entregar, aquest 8-M, un grapat d’obsequis i regals per als professionals de l’Hospital: des de contes, a mòbils i altres objectes fets a mà que serviran per obsequiar els donants de sang.

Els docents i els professionals de l’Hospital Verge de la Cinta ja pensen altres projectes per als pròxims cursos. El programa Magnet de la Fundació Bofill dona suport, assessorament i formació a les escoles durant quatre anys, però aquesta associació es pot allargar tant com els dos centres vulguin. “Volem que els alumnes vinguin a l’escola contents, amb ganes de treballar, d’aprendre i descobrir, i una aliança d’aquesta magnitud garanteix que tot l’alumnat aconsegueixi l’èxit educatiu, que és el volem totes les escoles”, ha dit Arasa. Es tracta d’anar més enllà de despertar vocacions i que “creixin en aprenentatge”. “Si surten metgesses i infermeres, millor”, ha afegit el director de l’escola de Ferreries.

La directora de l’HVCT, Maria José Rallo, ha agraït que l’aliança els permeti contribuir en l’educació de les noves generacions per impulsar “un canvi per un món sostenible, just, equitatiu i lliure”. Rallo ha dit que els honora haver estat escollits com a socis de l’escola de Ferreries en el programa Magnet “perquè dona valor” a la feina que fan cada dia i sobretot després de dos anys “molt durs” de pandèmia on han estat molt importants “valors com el treball en equip, la vocació i el compromís”. Per als sanitaris del centre, el programa ha estat “una injecció d’energia”. “Tothom s’ha il·lusionat molt i hem vingut amb moltes ganes. Nosaltres aprendrem molt perquè la visió dels nens és molt enriquidora, veurem com ens veuen i ens ajudarà a millorar”, ha dit la directora de l’Hospital.

El director general d’Innovació, Digitalització i Recerca del Departament d’Educació, Joan Cuevas, ha destacat que el programa Magnet accelera “els canvis i la transformació” dels centres educatius, i que ve avalat “per la neurociència educativa”. “Sabem que els centres que entren a Magnet aconsegueixen fer un canvi i millorar resultats”, ha subratllat. Cuevas ha assegurat que el repte és que arribi “a tothom” i que la implicació de centres com el de Ferreries ajuda a “tenir referents” per “estendre-ho” a tota la xarxa educativa. L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha remarcat que acollir el programa a Ferreries “és una oportunitat per a la ciutat” i ha agraït la implicació de l’Hospital Verge de la Cinta en un moment tan complicat per a la sanitat.

Foto: Anna Ferràs – José Carlos Arasa, director de l’Escola Ferreries; Joan Cuevas, director general d’Innovació; Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa; Maria José Rallo, directora de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta; Roser Argemí de la Fundació Jaume Bofill. Imatge del dijous 10 de març del 2022.