Reprodueix l'àudio
Notícia destacada: ACN – Els consellers d’Interior i Presidència, Joan Ignasi Elena i Laura Vilagrà, s’han reunit aquest dilluns amb els alcaldes de la comarca del Montsià, els pobles més afectats a les Terres de l’Ebre per l’última DANA. Els batlles i el Govern han començat a avaluar els danys dels aiguats i preveure inversions futures que comportin “solucions estructurals”. Els episodis de pluges violentes i extremes, i les conseqüents barrancades, inundacions i danys materials, són ja “habituals” en aquesta regió de l’Ebre on se n’han produït tres molt greus en cinc anys. Vilagrà ha apuntat que cal continuar reforçant les actuacions que es van posar en marxa, per part d’Acció Climàtica i l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua), després de la barrancada de fa un any.
La consellera Vilagrà ha dit que la reunió amb els alcaldes ha estat positiva i ha servit per avaluar danys públics i privats, parlar de possibles ajuts i de les inversions i “solucions més estructurals” futures que evitin inundacions tant greus com les que s’estan repetint els últims anys a la zona del Montsià, tant en municipis interiors com Ulldecona i Santa Bàrbara com al litoral, a la Ràpita i sobretot amb les Cases d’Alcanar i Alcanar.
Vilagrà ha recordat que l’ACA ja ha estat fent actuacions que han servit per reduir les afectacions durant l’episodi de tempestes d’aquest diumenge, però ha reconegut que cal “continuar invertint i veure els punts de més risc”. La consellera ha remarcat que el canvi climàtic “és una realitat absolutament palpable a la zona” del Montsià i les Terres de l’Ebre, i ha assegurat que el Govern “té una estratègia” per mitigar-ne els efectes, “amb actuacions concretes” que s’efectuaran “com més aviat millor” per evitar els riscos que s’han tornat a viure aquest diumenge.
Ajuts directes més ràpids
Els alcaldes també han demanat canvis en els procediments quan han de demanar ajuts directes per a la reparació de danys, com passa amb els camins rurals. A Ulldecona, per exemple, no es van cobrar els ajuts de la barrancada de 2018, encara estan en tràmit els de 2022 i ara ja hauran de demanar una nova línia de subvencions perquè els danys seran quantiosos als camins del terme municipal. La consellera Vilagrà ha inclòs aquesta qüestió entre els assumptes que no s’havien resolt bé en els temporals anteriors. “Ens hem posat a disposició per veure quines mesures podem fer perquè l’anterior vegada no va arribar l’ajut directe i cal trobar els mecanismes per poder-ho fer”, ha assegurat.
Plans d’emergències efectius
El conseller Elena ha agraït “la feinada” dels serveis d’emergència, voluntaris i veïns, de qui ha dit que han estat “a l’alçada”. També ha valorat positivament l’anticipació per activar el pla Inuncat, per tal d’avisar veïns i cossos operatius, així com el sistema d’alertes mòbils de Protecció Civil per a informar i donar consells a la població. “Tenim un sistema d’emergències que funciona”, ha remarcat. Tant Vilagrà com Elena han recordat que és el tercer episodi greu que les Terres de l’Ebre i la comarca del Montsià pateixen en els últims cinc anys, cosa que ja no els fa “excepcionals” com abans.
Foto: La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, visitant el municipi de Santa Bàrbara l’endemà dels aiguats Data de publicació: dilluns 04 de setembre del 2023, 15:23 Localització: Amposta/Santa Bàrbara Autor: Mar Rovira/Anna Ferràs.