Notícia destacada: ACN – Mentre les mostres de solidaritat i els punts de recollida de medicaments i aliments per a Ucraïna s’estenen com una taca d’oli per totes les Terres de l’Ebre, l’associació És per Tu i també residents ucraïnesos al territori, com l’Olena Nesteruk, recorden que urgeix l’obertura d’un corredor humanitari i la concreció de protocols per poder acollir els que fugen de la guerra. La delegació de l’ONG, que acull xiquets i xiquetes de Txernòbil a les vacances, va iniciar diumenge una petita campanya per recollir aliments i medicaments per a les famílies que coneixen, però amb la difusió a les xarxes, s’ha engrandit tant que desenes d’ajuntaments, empreses i particulars s’hi ha sumat, sobrepassant totes les previsions.

Aquesta última setmana, l’únic que han pogut fer les famílies de l’ONG És per Tu o els ciutadans ucraïnesos que viuen a les Terres de l’Ebre, com l’Olena Nesteruk, és organitzar ajuda humanitària que encara no saben com fer arribar als ciutadans d’Ucraïna. Les trucades i els missatges diaris amb les persones que estan atrapades amb la invasió russa, no sempre tranquil·litzen. Amb moltes famílies ja no hi poden establir contacte i les que sí, els reclamen ajuda, una ajuda que no poden garantir sense els corredors humanitaris que no s’estan establint. “La nostra missió és treure’ls d’allí perquè estan patint i estan atemorits. Sabem que les coses van lentes, però no ens serveix”, ha apuntat Maijo Vila, de la delegació ebrenca de És per Tu.

Sense aquests corredors, no veuen la manera d’ajudar als ciutadans ucraïnesos a escapar del conflicte, ni tampoc com fer arribar tots aquests aliments, medicaments, i fins i tot roba, que s’estan recollint en desenes de punts de les Terres de l’Ebre. La campanya va començar tímidament diumenge entre les famílies ebrenques (prop de 25) que acullen xiquets i xiquetes de Txernòbil. Un dels seus col·laboradors els va avisar que marxaria cap a la frontera d’Ucraïna des de Benicarló (Baix Maestrat) i es van posar a recollir aliments i medicaments per als seus coneguts.

En molt pocs dies i amb la metxa de les xarxes socials, la resposta institucional i ciutadana a les Terres de l’Ebre els ha sobrepassat perquè l’entitat, al territori, és petita i els estan faltant mans davant un autèntic allau de donacions i oferiments. “Ha agafat tant volum, que ens costa de gestionar però estem molt contents perquè feia falta, ningú ho estava fent”, ha apuntat Vila. Ara han obert també un compte corrent on es poden fer donatius econòmics.
“Hem demanat ajuda”, ha afegit Artur Martínez, de És per Tu. L’ONG està establint contactes amb organismes i institucions oficials per enviar tot el material que es reculli. Fins on podran fer-ho arribar, encara no ho saben. “El primer objectiu és la zona on viuen les nostres famílies, Ivankiv, però és gairebé impossible perquè va ser de les primeres ocupades. Si no pot ser, ho enviarem a les zones segures on puguin abastir la població civil i si no, als magatzems de les fronteres, com Polònia”, ha explicat Martínez.

A la Sénia preparen un magatzem, que els ha cedit un particular, on reuniran tota la recollida. També en tindran a altres municipis ebrencs on algunes empreses ja els n’han ofert. Les donacions es recullen al Punt d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de la Sénia i en algunes empreses i comerços del poble. “Col·laborarem en tot el que ens demanaran”, ha apuntat Alma Gimeno, regidora de l’Àrea de les Persones de la Sénia.

Ara bé, la regidora també ha demanat a les administracions que es concretin els protocols per poder atendre els refugiats que ja comencen a arribar. Els primers quatre ciutadans que van arribar al municipi es van derivar a Tortosa, on se’ls ha ofert una llar, però aviat n’arribaran deu més que tenen coneguts i familiars al poble. “Tindrem tots els recursos però hem de saber què fer i com fer-ho, com gestionar-ho, perquè necessiten molt més que una casa i aliments”, ha dit la regidora.
“La gent ha de poder sortir del país. Hi ha famílies amb criatures petites, dones embarassades, i tot s’ha complicat i és difícil marxar perquè estan bombardejant tot el territori i no hi ha cap lloc sense perill”, ha recordat també Olena Nesteruk, ucraïnesa resident a Santa Bàrbara (al Montsià), on regenta un bar. Si s’obrissin corredors humanitaris, l’Olena està convençuda que el territori té capacitat i voluntat per acollir-los, sobretot perquè el suport aquests dies està sent aclaparador. És per Tu ha rebut l’oferiment de més de dues famílies voluntàries per acollir refugiats però no troben la manera de fer-los sortir del país. L’Olena també té contacte amb criatures que les famílies volen treure d’Ucraïna. “És una guerra, mor gent i és molt preocupant, i el pitjor és que no podem ajudar en res”, ha lamentat Nesteruk.

La seva gent

A Ucraïna, l’Olena hi té el germà, que és militar, i també els pares, que són grans i no estan capacitats per emprendre un viatge per refugiar-se a Europa, en cotxe –no hi ha transport públic ni vols-, i per unes carreteres insegures i sota els bombardejos. Alguns dels seus amics s’han allistat a les milícies civils. “Em diuen: estem preparats per deixar la vida per cada metre de la terra ucraïnesa. Això, em fa caure les llàgrimes”, ha explicat Nesteruk.

Els familiars de l’Olena, que de moment estan sans i estalvis, viuen a la zona occidental d’Ucraïna prop de Bielorússia i Polònia. La família del seu marit viu prop de Crimea, en una regió on el conflicte fa anys que es viu i va ser de les primeres zones d’ocupació russa. “Viuen en un poble petit i esperem que la destrucció no sigui total allà”, ha demanat.

Ella ha enviat als seus coneguts i amics a Ucraïna les imatges i vídeos de les concentracions i mobilitzacions aquests dies, a Santa Bàrbara i arreu de les Terres de l’Ebre. “És una gota a l’oceà però no podeu imaginar com s’emocionen. S’entén que a Barcelona o Madrid es facin manifestacions multitudinàries però en pobles petits… emociona a la gent perquè demostra ajuda i empatia pel que està passant. És un suport moral molt important”, ha agraït. Nesteruk ha remarcat “el caràcter fort” dels ucraïnesos. “Com més agressius siguin els militars russos, més fort i més alt és aquest esperit. La Victòria serà per Ucraïna”, ha defensat. “Tinc l’esperança que els faran fora”, ha conclòs.

Foto: Jordi Marsal-Anna Ferràs – Dos veïns porten bosses de menjar i aliments al punt d’atenció ciutadana de la Sénia per enviar a Ucraïna. Imatge del dijous 03 de març del 2022.