Ubicat al cementiri municipal amb la col·laboració de Libèl·lules dels Estels, permetrà recordar les pèrdues durant l’embaràs, el part o després de nàixer.

Roquetes disposa des d’aquest dilluns d’un nou espai dedicat al dol gestacional, perinatal i neonatal, ubicat al cementiri municipal. L’Ajuntament de Roquetes, amb la col·laboració de l’associació ebrenca Libèl·lules dels Estels, ha creat aquesta zona, que permetrà recordar les pèrdues de nadons durant l’embaràs, el part o després del naixement, en els primers dies de vida.

Representants del consistori i de l’entitat, especialitzada en donar suport a totes les famílies que passen per aquest procés de dol, han realitzat l’acte d’inauguració de l’espai. Durant la trobada, s’ha instal·lat una primera libèl·lula de manera simbòlica, a més de llegir-se un manifest preparat per l’ocasió.

Les libèl·lules, a disposició de la ciutadania

El record cap a les criatures es representarà a través de la figura d’una libèl·lula, que es col·locarà en el lloc habilitat i tindrà l’opció de personalitzar-se. Un cop s’ha posat en marxa, el nou servei estarà a disposició de la ciutadania, de tal manera que les persones que vulguin fer-ne ús després de patir la pèrdua d’un nadó podran dirigir la seva petició a l’Ajuntament de Roquetes, via instància genèrica.

Un espai creat des del respecte i sensibilitat

Durant l’acte, la regidora de Servei a les Persones de Roquetes, Cinta Garcia, ha destacat que el nou espai de dol gestacional, perinatal i gestacional s’ha creat “amb molt de respecte, cura i sensibilitat”. “Des del consistori vam decidir donar suport des del primer moment a la proposta de l’associació Libèl·lules dels Estels, perquè pensem en la importància per a les famílies de disposar d’aquest lloc per passar el dol. Estem satisfets amb el resultat i la simbologia que es transmet, a través de la figura de la libèl·lula. Seran peces artesanals, i per tant, cadascuna d’elles diferent i única”, ha indicat Garcia.

Al seu torn, la presidenta de l’associació Libèl·lules dels Estels, Trini Lleixà, ha valorat l’acció com a “molt positiva”. “Estem contentes, perquè veiem com hi ha cada cop més pobles i ciutats que s’adhereixen a la campanya per disposar d’un espai de dol com aquest. Això ens permet guanyar visibilitat, sempre intentem que s’habiliti un lloc a l’entrada del cementiri, perquè quan la gent passi per aquí prengui consciència que es tracta igualment d’una pèrdua”, ha manifestat.

Per últim, la vicepresidenta de Libèl·lules dels Estels, Teresa Domingo, ha ressaltat la trajectòria de col·laboració que manté l’associació amb l’Ajuntament de Roquetes, per exemple amb el taller ‘Cosint ferides’. Tanmateix, ha destacat que estan en camí d’aconseguir un dels objectius fundacionals de l’entitat, ara fa tres anys. “Ens vam proposar que tots els municipis de les Terres de l’Ebre disposessin d’un espai com aquest. Avui donem un nou pas, veient-ho fet realitat a Roquetes”, ha conclòs Domingo.