Reprodueix l'àudio
Notícia destacada: ACN – El Departament d’Igualtat i Feminismes ha destinat 500.000 euros per posar en marxa a les Terres de l’Ebre el servei de cangur públic destinat a atendre menors de catorze anys fora de l’horari escolar i facilitar la conciliació familiar. La Generalitat ha transferit els recursos econòmics als ajuntaments de més de 20.000 habitants del territori –Tortosa i Amposta- i els quatre consells comarcals perquè implementin diferents mesures en aquesta línia. Enquadrat dins del programa TempsxCures, el servei ha de permetre generar temps per a les dones –que tradicionalment s’han ocupat de tenir cura de la quitxalla- i les famílies. L’accés al programa serà universal, si bé es prioritzaran casos de famílies vulnerables i monoparentals.
Segons ha detallat la directora territorial d’Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà, seran les mateixes administracions locals les que concretaran el desplegament dels serveis per atendre els menors de catorze anys fora de l’horari escolar. Ho podran fer aprofitant ja espais habilitats com casals i ludoteques, o posant en marxa bosses d’hores per donar cobertura a casos personalitzats. Aquest divendres, precisament, està prevista la primera reunió de coordinació per desplegar de forma efectiva el programa a les Terres de l’Ebre.
El Consell de Direcció de l’administració de la Generalitat a les Terres de l’Ebre ha abordat aquest dimarts la necessitat d’incorporar una “mirada feminista”, amb polítiques de “transformació feminista” i “transversals” dins de l’acció del Govern al territori, en la línia dels objectius marcats per l’executiu a tot el país.
Lleixà ha desgranat l’acció prevista pel seu Departament a les Terres de l’Ebre aquest 2022, amb una inversió prevista d’1,7 milions d’euros en diferents àmbits, que van des l’abordatge i eradicació de violències masclistes a la visualització del talent femení. També ha subratllat l’estratègia nacional de drets sexuals i reproductius. Un àmbit en el qual, segons ha reconegut, figura com una de les prioritats garantir la pràctica de l’avortament quirúrgic al mateix territori atès que, fins aquests moments, les dones s’han de desplaçar fora per poder fer-lo efectiu.
En aquest aspecte, ha anunciat que la voluntat del seu Departament és donar finalment resposta a la demanda de moviments i col·lectius feministes al llarg d’aquest 2022, sense precisar encara si es podrà dur a terme als centres hospitalaris públics o en concertats. Segons ha reconegut, un dels principals esculls continua sent l’objecció de consciència d’alguns facultatius a l’hora de practicar-los, un aspecte que “s’ha d’acabar de lligar”. Amb tot, Lleixà ha apuntat que, fins aquests moments, no s’han registrat “queixes” de dones per aquest motiu, que ha atribuït al fet que moltes dones puguin sentir-se més còmodes marxant “fora” d’un territori “on ens coneixem tothom”.
Foto: Jordi Marsal – La directora territorial d’Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà, en primer pla, compareixent amb el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, a la Delegació del Govern. Imatge del dimarts 01 de febrer del 2022.