Notícia destacada: ACN – Una vintena de veïns de Santa Bàrbara s’han concentrat aquest dijous al vespre davant de les dependències de l’Ajuntament per protestar amb una sonora xiulada en contra de la concessió de la llicència ambiental al projecte de planta de compostatge que l’empresa Ecompost de l’Ebre promou a quatre quilòmetres del nucli urbà. Retreuen al govern municipal que, malgrat el resultat de la consulta popular i el compromís de treballar per frenar la instal·lació, no hagi fet res per evitar-la ni hagi escoltat els arguments veïnals. L’Associació Mediambiental Veïns de Santa Bàrbara (Amevesaba) ja ha anunciat que presentarà un recurs de reposició contra la concessió i fiscalitzarà de prop el desenvolupament administratiu i executiu del projecte.

Decepció i enuig dels veïns de Santa Bàrbara que s’oposen a la planta de compostatge després de conèixer la decisió de l’alcalde, Antonio Ollés, de signar la resolució favorable a la sol·licitud de llicència ambiental per part de l’empresa promotora. Durant prop de mitja hora, la vintena de concentrats han mostrat cartells en contra de la planta de compostatge i han cridat consignes dirigides a l’equip de govern, que es trobava reunit a l’interior de les dependències municipals, perquè respecti el resultat de la consulta popular d’abril i rebutgi legalment la instal·lació. També contra la mateixa empresa: “Ecompost de l’Ebre: mai sereu benvinguts”, es llegia en una improvisada pancarta.

El posicionament favorable del govern municipal, segons interpreta el president d’Amevesaba, Lluc Roig, respon a una “manca de voluntat política” i no a la inexistència d’arguments tècnics per oposar-s’hi. Recorden els veïns que les normes subsidiàries permetien tombar el projecte perquè rebutgen la ubicació de plantes de residus amb emissions, com seria el cas, apunten, prop d’una carretera.

Lamenten, però, que lluny de treballar per donar compliment a la majoria opositora, el consistori s’ha plegat a la voluntat d’Ecompost de l’Ebre sense voler presentar batalla ni escoltar la bateria d’al·legacions presentada pels opositors. Ara com ara, ha admès, Roig el camí passa per la presentació d’un recurs de reposició. Estudiaran també, si arriba el moment, anar al contenciós administratiu contra el mateix consistori. “És una cosa aberrant”, ha reconegut Roig.

“Que cadascú es quedi la seva merda”

Més enllà d’això, Amevesaba es compromet a treballar per fer descarrilar el projecte i, en cas contrari, fiscalitzar de prop el seu desenvolupament. “No la volem aquí. No és que no vulguem plantes de compostatge: entenem que són bones per no tirar tants de nitrats al terra. Però la merda que es quedi cadascú la seva”, ha tancat.

Per la seva banda, el portaveu del moviment veïnal, Enric Lange, ha recordat que a la plana interior del Montsià ja existeixen nombrosos projectes vinculats amb la gestió de residus, com l’abocador del Mas de Barberans, dues plantes de sansa i una de biogàs –un alatra en projecte-. “Algun dia hem de dir prou: estem farts que l’interior del Montsià es converteixi en una zona de gestió de residus. Sortim perquè també volem una economia circular, però no volem que la gent que es menja la molla ens deixi l’espina”, ha defensat.

Lange ha lamentat que s’hagin tombat sistemàticament totes les al·legacions veïnals. “potser n’havien de poc fonamentades però d’altres sí. Una de les coses ens preocupa moltíssim és que es doni aquesta llicència per a 25.000 –tones a l’any-, després es passi a 45.000 i, finalment, a 100.000. Sabem que hi ha uns terrenys al costat que poden fer que aquesta planta sigui molt més gran”, ha advertit.
“Ja en tenim prou aquí de tot això. No ens agrada sentir aquestes olors. La gent, a l’estiu, quan el meu home i jo ens posem al carrer, volem aire pur i no tot això. I per la natura també”, ha subratllat Maria Coloma Ferré, una de les veïnes que ha pres part activament en la xiulada.

Poc abans de finalitzar la protesta, la regidora de Medi Ambient, Laia Pla, ha sortit de l’edifici municipal per convidar els veïns a passar i dialogar amb el govern municipal. Tot i la seva negativa inicial perquè, han assegurat, fins ara s’han negat a mantenir un debat públic amb ells, el mateix Lange ha acabat entrant a l’Ajuntament per reunir-se momentàniament amb els regidors.

Foto: Jordi Marsal – Veïns mostrant pancartes i xiulant davant de l’Ajuntament de Santa Bàrbara en contra del projecte de planta de compostatge. Imatge del dijous 03 de febrer del 2022.