Notícia destacada: ACN – Els pastissers catalans encaren amb optimisme la celebració de la Castanyada del 2021 i preveuen recuperar les vendes de panellets artesans d’abans de la pandèmia. La pujada generalitzada de preus, però, també afecta aquest dolç típic de Tots Sants i el Gremi de Pastisseria de Barcelona calcula que els preus seran entre un 3 i un 5% superiors. Aquesta és la primera celebració sense restriccions, ja que l’any passat encara hi havia limitacions tant de mobilitat com de participants en les trobades que van acabar afectant a les vendes. També hi jugarà a favor que el cap de setmana sigui més llarg, en caure el dia de Tot Sants en dilluns. La previsió és que es venguin uns 250.000 quilos de panellets artesans a tot Catalunya.

El panellet clàssic de pinyons continua sent el més venut amb diferència (el Gremi calcula que 3 de cada 4 panellets venuts son de pinyons). Altres varietats que també són molt demanades són els d’ametlla, coco, bolet (massapà flamejat), castanya o cafè. Els pastissers, però, també aposten per la innovació i a les botigues s’hi podran trobar panellets coberts de xocolata, amb gust de pera, gerds o cítrics, així com també panellets amb noves formes vinculades a Halloween (carbasses, fantasmes, calaveres, etc.). Una tendència dels últims anys també és reduir la quantitat de sucre per fer-los més lleugers.

El Gremi de Pastissers de Tarragona preveu que la campanya d’aquesta castanyada es mantingui igual que l’anterior que va estar condicionada per les restriccions de mobilitat arran de la situació de pandèmia. Malgrat tot, van notar un lleuger augment de vendes i enguany esperen que sigui similar. On es va viure especialment aquest repunt va ser especialment en pobles grans i ciutats, tal com ha explicat a l’ACN el president de l’organisme tarragoní, Josep González. Segons González, els panellets de pinyons continuen sent els més sol·licitats entre la clientela. Actualment, el quilo de panellets de pinyons a Tarragona ronda els 60 euros, mentre que la resta d’assortit oscil·la entre els 45 i els 50 euros per quilo.

D’altra banda, el gremi no ha perdut les ganes de seguir innovant És el cas de la pastisseria Reverter de Girona on han tret noves varietats, com ara panellets de ratafia, de tequila amb sal i llimona o d’absenta. La propietària Ruth Reverter ho té clar: “Cal ser atrevits i provar coses noves”. També han preparat uns panellets ambientats amb Halloween per introduir la tradició d’aquestes postres entre els més petits. Tot i així, els que segueixen tenint més tirada a la demarcació són els de pinyons.

Foto: Ariadna Escoda – Detall d’una safata de panellets de pinyons a l’aparador de la Pastisseria Palau de Tarragona, amb un home de fons que se’ls mira. Imatge del 26 d’octubre de 2021.