Notícia destacada: ACN – L’Ajuntament de Tortosa ha aprovat aquest dimecres a la tarda la llicència d’obres que reclamava el Departament de Justícia per retirar el monument franquista de l’Ebre. La tramitació s’ha fet tan aviat com s’ha registrat, a primera hora de la tarda, el projecte amb els requeriments que la CHE i l’ACA establien en les autoritzacions prèvies necessàries per a la llicència. La Confederació dictamina que el projecte ha de contemplar la retirada de la pilastra o la seva reutilització per a una infraestructura de pas, com la passarel·la que ha demanat l’alcaldessa Meritxell Roigé al Govern. El consistori ha aprovat la llicència abans de rebre la carta de la consellera Capella on reclamava el permís i que no “s’entorpissin” els tràmits.

Segons ha explicat el consistori, la llicència d’obres municipal per als treballs de retirada del monòlit franquista s’ha atorgat quan el Departament de Justícia ha respost al requeriment de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), als volts de la quatre de la tarda d’aquest dimecres. El permís d’obres incorpora com a “condició necessària” que el sol·licitant tingui la prèvia i preceptiva autorització de la CHE i de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), tant pel que fa a l’ocupació del domini públic hidràulic com pel que fa a les possibles condicions generals i particulars que estableixi l’informe amb relació a l’execució de l’obra.

Justament, l’informe de la CHE demanava que el projecte de retirada del monument contemplés “la retirada de la pilastra excepte si estpa previst reutilitzar-la com a element d’una nova infraestructura de pas”. L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha reclamat al Govern que la retirada del monòlit s’acompanyi amb un projecte per construir una passarel·la per a vianants que connectaria el barri de Ferreries amb el centre històric de la ciutat. Roigé ho va demanar durant l’anunci de la retirada a peus del monument i ho ha sol·licitat per escrit amb cartes dirigides a la consellera Capella i al vicepresident amb funcions de president de la Generalitat, Pere Aragonès.

La llicència d’obres s’ha atorgat en la junta de govern local “abans de conèixer l’existència de la carta de la consellera de Justícia”, una missiva enviada aquesta tarda a l’alcaldessa, on Capella reclamava el permís i acusava Roigé “d’entorpir i dilatar” la retirada amb “maniobres burocràtiques”. En la carta, la consellera de Justícia ha assenyalat que el seu Departament no té competències per construir una passarel·la sobre la pilastra del monument.

La carta encara no s’ha rebut a l’Ajuntament de Tortosa i l’alcaldessa ha lamentat “una manera d’actuar que no forma part de la lleialtat institucional que cal tenir sempre entre administracions”. Roigé referma “la seva disposició” amb el Departament de Justícia per la retirada del monument franquista, una “complicitat” que Capella posa en dubte a la carta enviada a Roigé. L’alcaldessa de Tortosa ha recordat a Capella que amb una trucada hauria informat la consellera que la llicència depenia “de la manca de diligència de Justícia” perquè no responia els requeriments de la CHE. “Un cop han respost els requeriments fets per altres organismes, aliens a l’Ajuntament de Tortosa, el consistori ha pogut concedir la llicència de manera immediata”, ha conclòs l’alcaldessa.

Foto: Anna Ferràs – El vicepresident Pere Aragonès, la consellera de Justícia Ester Capella i l’alcaldessa de Tortosa,Meritxell Roigé, davant del monument franquista des del passeig de l’Ebre. Imatge del 20 de novembre del 2020.