Notícia destacada: Ports licita el projecte constructiu d’una base nàutica al port de Sant Carles de la Ràpita. Es potenciarà l’activitat nàutica a la badia dels Alfacs amb un centre de referència per desestacionalitzar l’activitat i fomentar la nàutica de base, i per promoure les Terres de l’Ebre i Catalunya arreu del món. Es construirà un edifici de dues plantes autosuficient energèticament que acollirà els serveis de l’Escola de vela i les activitats nàutiques, amb un pressupost de 935.000 euros.

El port de Sant Carles la Ràpita està ubicat dins de la badia dels Alfacs, un entorn natural que permet gaudir de condicions òptimes de recer que juntament amb una climatologia favorable permet desenvolupar activitats relacionades als esports nàutics tot l’any. Aquest port acull 1.825 amarradors esportius que el posicionen com a líder en activitat nàutica a la demarcació de Tarragona. Aquests atributs han estat el marc idoni per decidir fer un base nàutica que ha de ser un centre de referència de serveis nàutics d’oci, esport i competició a la badia dels Alfacs, que promocionarà el port, la ciutat i les Terres de l’Ebre a escala internacional. Ports ha licitat el projecte constructiu de l’edifici que acollirà la base nàutica per pressupost de 935.000 euros i un termini d’execució de nou mesos.

El centre ha d’acollir els serveis de l’Escola de vela i de les activitats nàutiques (paddle surf, kitesurf, windsurf, caic…). Amb col·laboració amb l’Ajuntament de la Ràpita es farà una activitat formativa de vela curricular per a tots els alumnes de centres docents del municipi, aquesta és una línia estratègica que també s’alinea amb el nou Pla de ports, a punt de la seva aprovació definitiva, per promoure la nàutica de base a les escoles i els centres nàutics.

El director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, ha celebrat la licitació del projecte i ha dit: “Invertirem 935.000 euros per construir un centre de referència al port de la Ràpita que promogui el territori i Catalunya arreu del món, que ajudi a desestacionalitzar l’activitat nàutica i a fomentar la nàutica de base”. Gómez ha afegit: “La bona col·laboració que hi ha entre les dues administracions ha estat clau per portar endavant aquest projecte que ha convertir el nou centre d’activitat nàutica en un nou pol d’activitat econòmica per al municipi i el conjunt de les Terres de l’Ebre”.

L’alcalde de Sant Carles de la Ràpita ha explicat: “La Badia dels Alfacs és el marc incomparable i immillorable per a la pràctica d’esports nàutics, i és per això que la col·laboració entre Ports de la Generalitat i l’Ajuntament de la Ràpita farà realitat el projecte necessari per acabar convertint la Ràpita, la Badia dels Alfacs i les Terres de l’Ebre en el referent nacional en esports nàutics”. Caparrós ha afegit: “Molt satisfet del projecte que impulsa Ports de la Generalitat i convençut que serà un projecte de desenvolupament estratègic per al nostre municipi i per al nostre territori”.

L’estructura de l’edifici estarà format per una planta baixa i una planta pis. La planta baixa tindrà dues zones, un espai cobert on s’ubicaran les oficines, els vestidors, els serveis i altres recintes de la instal·lació als quals s’accedirà a través d’un un porxo cobert, així com un espai descobert per emmagatzemar les embarcacions. La planta pis acollirà aules, una sala d’actes i serveis. El voltant del centre s’urbanitzarà per aconseguir un entorn agradable, compatible mb l’activitat i des d’on es puguin contemplar totes les activitats lligades al centre.

Aquest ha de ser un edifici autosuficient energèticament que funcionarà amb energia solar i tindrà zero emissions de CO2 a l’atmosfera. En aquest sentit, s’alinea amb les línies estratègiques de l’Agenda Verda i del Pla de ports Horitzó 2030 que ha de convertir els ports en instal·lacions autosuficients energèticament mitjançant energies renovables.

Foto: Ports de la Generalitat – Imatge virtual de la futura base nàutica del port de Sant Carles de la Ràpita.