Notícia destacada: ACN – El judici contra Paco Gas, alcalde de Roquetes, acusat de malversació i desobediència per l’1-O, ha quedat vist per sentència aquest dijous al migdia. Quatre dels cinc agents de la Guàrdia Civil, citats com a testimonis per la Fiscalia, han admès que no van participar, presencialment a Roquetes, en l’operatiu per aturar el referèndum. Tampoc s’han fet responsables ni han acreditat les descàrregues dels vídeos, baixats de les xarxes, que s’han mostrat com a prova acusatòria. La defensa de Gas ha al·legat defectes de forma i indefensió en la instrucció, ni tampoc veu acreditada la desobediència de l’alcalde. La seva advocada n’han demanat l’absolució.

Anna Nadal, advocada de l’alcalde de Roquetes, ha apuntat que aquest dijous s’han efectuat les declaracions dels cinc testimonis de Fiscalia de la Guàrdia Civil en seu judicial, com no va passar en la primera vista, però només un havia estat present l’1 d’Octubre a Roquetes. “Els altres eren mers instructors de diligències que s’anaven practicant i un traductor de vídeos que s’havien passat”, ha explicat. Nadal ha assenyalat que l’acusació i les diligències feien molt esment de vídeos de la jornada del referèndum a Roquetes trets de les xarxes. “Cap dels que ha declarat havien fet aquestes descàrregues”, ha subratllat.

“Si els proves de càrrec de Fiscalia són els vídeos dels atestats de la Guàrdia Civil, era molt important que vingués a declarar qui havia fet la descàrrega. Bàsicament perquè hauríem aprofitat per preguntat d’on ho havien tret, quines eren les fonts i si s’havia comprovat si estaven manipulats”, ha explicat la lletrada. També ha qüestionat que el fiscal demanés els testimonis dels instructors dels atestats quan eren agents que no van participar en l’operatiu. “No sé quina era l’objectiu de Fiscalia en aquest aspecte, però s’ha posat en evidència que interrogàvem gent que no hi va ser”, ha apuntat Nadal.

La defensa de Gas també ha demanat l’absolució del batlle per defectes de forma en la instrucció. D’una banda, no s’han complert els terminis processals per part de Fiscalia i han denunciat “una greu indefensió” per part de l’acusat perquè la instrucció es va obrir el novembre del 2017 i es va comunicar a principis de 2019. “Durant dos anys ha estat investigat sense saber-ho i afecta perquè nosaltres no hem pogut practicar cap mena de diligència en el procediment”, ha dit.

L’incompliment dels terminis processals pot provocar que tota la prova que es dicta després quedi invalidada. En aquest cas, del 4 d’octubre del 2018 en endavant. Entre aquestes proves hi ha l’ofici de la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, que certifica l’enviament d’un correu electrònic a l’alcaldia de Roquetes i d’una carta (amb justificant de recepció de la missiva que no firma l’alcalde) per requerir que no es facilités el referèndum. També en el mateix sentit, forma part de les proves acusatòries un requeriment de l’exdelegat del govern de l’Estat, Enric Millo, sense que la resolució del Tribunal Constitucional s’hagi aportat en les actuacions.

En aquest sentit, la defensa de Paco Gas ha al·legat que no hi ha cap prova de càrrec que acrediti que s’ha realitzat un incompliment de mandat. “L’alcalde no ha rebut un mandat exprés on digués que activament havia d’impedir el referèndum. Si no hi ha hagut mandat directe ni s’ha acreditat que l’hagi rebut no hi ha cap classe de delicte de desobediència”, ha defensat l’advocada.

Gas ha apuntat que “molta part del que se l’acusa no és veritat” i que s’està jutjant la seva ideologia. L’alcalde de Roquetes ha dit que la declaració dels agents del Guàrdia Civil “ha estat desastrosa” per les dificultats de comunicació telemàtica i pel fet que només un havia estat al municipi l’1-O. “Demostra una vegada més la insostenibilitat del relat que la Guàrdia Civil ha anat fent en aquests tres anys llargs que ha durat la instrucció del judici”, ha lamentat.

Paco Gas només ha contestat a preguntes de la defensa. En el seu al·legat final ha defensat que els fets de l’1-O “no són delicte sinó fets polítics” i que ha estat “coherent” amb la seva ideologia, el seu programa electoral com a alcalde i amb les promeses fetes a la gent. “Els objectius que persegueixo són la independència i el socialisme als Països Catalans”, ha assegurat. Citant un poeta català, Gas ha conclòs que “per molta repressió que hi hagi es mantindrà fidel per sempre més al servei del poble”.

Foto: Antolí Ortiz – L’alcalde de Roquetes, Paco Gas, a la sortida del jutjat de Tortosa mostrant un cartell d’Òmnium amb el puny en alt, acompanyat del portaveu republicà a l’Ajuntament de Tortosa, Xavier Faura. Imatge del 13 de maig de 2021.