Reprodueix l'àudio
Notícia destacada: ACN – La qüestió postconsulta a Sant Carles de la Ràpita (Montsià) és si el debat sobre el nom del poble queda tancat o la votació no ha fet més que avivar-lo. Els grups municipals a l’oposició assenyalen l’alta abstenció i la llegeixen així: que al 73% dels ciutadans els és indiferent el canvi de nom o bé que estan d’acord amb l’actual nom oficial. Malgrat que l’opció ‘La Ràpita’, la més votada, no s’ha assolit el 20%, l’equip de govern d’ERC demana que s’analitzin els resultats i s’acabi decidint al plenari. Hi ha ciutadans que assenyalen que l’error ha estat delimitar en el 20% del cens perquè el resultat fos vinculant i altres defensen el nom actual i que els recursos s’han de destinar a altres prioritats.
Han faltat prop de 250 vots perquè l’opció de ‘La Ràpita’ superés aquest llindar del 20% en la consulta del nom oficial i això suposa que la qüestió no quedi del tot resolta. Mentre l’alcalde Josep Caparrós ha destacat que ha estat la participació més alta en una consulta popular al municipi, els grups municipals a l’oposició assenyalen l’alta abstenció. Per a Caparrós, “hi ha hagut molta gent que s’han mobilitzat per decidir sobre una qüestió important com el canvi de nom” i ha posat l’accent en la ciutadania que ha votat en vers “els que han decidit voluntàriament no posicionar-se”.
Des de Junts esperaven un percentatge d’abstenció més baix i consideren que reflecteix el desinterès de la majoria dels ciutadans per la consulta. “Aquí està el pal de paller. Potser l’equip de govern s’ha equivocat i no existia el debat com l’han volgut vendre”, ha dit la portaveu Helena Queralt. “El canvi de nom no els feia ni fred ni calor i és això el que s’ha d’analitzar. No s’ha arribat a la xifra acordada i les coses s’han de quedar com estan”, ha afegit.
També ho han defensat així des de Més Ràpita i el PSC. “La gent que no ha votat està d’acord amb el nom que hi ha, Sant Carles de la Ràpita. No ha sortit allò que volia el govern municipal”, ha dit Pedro Hernández, de Més Ràpita. “S’ha de valorar perquè s’han quedat a casa. La gent gran no ha estat motivada i és un debat que no estava al carrer”, ha defensat Rosa Anglès, del PSC.
Alguns ciutadans han assenyalat com un error haver delimitat en el 20% del cens que el resultat fos vinculant. “L’abstenció ha deixat el resultat en stand by i el dubte és si l’abstenció ha de marcar el resultat”, ha apuntat el Ferran. “Aquells que no volien canviar-ho sortien guanyadors, perquè si necessites un 20%, no anant, ja estàs guanyant”, ha afegit el Marc. La Carme, que no va anar a votar, defensa que hi ha altres prioritats al municipi on invertir els recursos, igual que la Yolanda, que va votar per mantenir el nom actual.
Debat al ple
L’alcalde ha defensat que el llindar del 20% era un compromís polític perquè tots els grups acatessin el resultat. Tot i no haver assolit el percentatge, Caparrós considera que els partits municipals han d’avaluar els resultats per posicionar-se si cal impulsar el canvi. “Òbviament els òrgans de govern de l’Ajuntament, junta de portaveus i plenari, hauran d’arribar a conclusions i validar el resultat de la consulta que ha estat molt clar: 7 de cada 10 persones que han votat, han votat pel canvi de nom. La ciutadania ha dit la seva molt clarament i els partits també ho haurem de fer”, ha dit l’alcalde.
El canvi només necessita un acord per majoria absoluta del ple, que té ERC, i que la Generalitat el validi. “Són decisions importants i com més gent la validi, més referendada quedarà la decisió. S’haurà d’aconseguir el màxim suport si la decisió és portar el punt al debat”, ha assegurat Caparrós. Però els portaveus dels grups a l’oposició ja han avançat que rebutjaran el nom oficial, per “coherència” amb l’acord pres sobre el llindar del 20%. Més Ràpita considera que si l’equip de govern tira pel dret, serà “un tret al peu” i Junts considera que el debat ara al plenari només durà a una “discussió política estèril”.