Notícia destacada: ACN – Adifolk, l’Associació per la Difusió del Folklore, ha presentat a Tortosa el programa del 33è Aplec Internacional que es farà a l’Alguer (Sardenya, Itàlia) els dies 24,25 i 26 de setembre, si la situació sanitària ho permet. Hi participaran 40 grups i més de 800 actuants per mostrar la cultura popular catalana. Els grups i entitats culturals de les Terres de l’Ebre hi tindran una destacada participació, coincidint amb la capitalitat cultural i gegantera de Tortosa enguany. Hi aniran La Lira de Roquetes, la Copla i el grup de jota Paracota d’Amposta, les pubilles i hereus de Gandesa i Vilalba dels Arcs, l’Associació Morràpita i els geganters de Tortosa que seran els portadors dels gegants de la Federació de Catalunya.

L’Aplec de l’Alguer va quedar ajornat l’any passat per la covid. El Síndic de l’Alguer havia demanat a Adifolk tornar a acollir l’Aplec 20 anys després de la primera vegada que es va celebrar a la ciutat de Sardenya. Aquesta jornada internacional va nàixer a Amsterdam el 1988 i l’última edició es va fer a Copenhaguen (Dinamarca). “Ens queda molt lluny la darrera edició del 2019 i l’Alguer agafarà el relleu. L’esperem amb moltes ganes encara que el moment és complicat, però som del parer de tenir-ho tot a punt i si per una força major s’ha de suspendre, ja prendríem la decisió quan arribi el moment”, ha dit el president de l’Adifolk, Ivan Besora.

L’Aplec Internacional “vol contribuir a la projecció del folklore en ciutats que, per afinitat cultural, històrica o social amb Catalunya, tenien molta significació”. A l’Alguer s’emmarcarà en la festa major de Sant Miquel. “Ens il·lusiona la resposta que hi ha hagut. Els grups tenen moltes ganes d’arribar i que Catalunya es faci present a la ciutat de l’Alguer”, ha apuntat Besora. L’Aplec Internacional mostrarà la cultura popular amb diferents exposicions i conferències, amb ballades de sardana, havaneres, jocs tradicionals, balls de bastons i gitanes, i tres grans espectacles que explicaran com es viu la festa major a Catalunya, entre d’altres.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha agraït que la presentació de l’Aplec es faci a la ciutat per la seva capitalitat cultural enguany, quan també és Ciutat Gegantera de Catalunya. “Ens singularitza de cara a la resta del país perquè al territori sempre hem fet una aposta pel folklore que ens caracteritza, començant per la jota que tant ens identifica i també amb tot el seguici que tenim”, ha destacat. “Tortosa i les Terres de l’Ebre hi serem presents. Estarem agermanats com a Capital de la Cultura Catalana i ciutat que acull l’Aplec. Per molta distància que hi hagi, estem unts per una cultura popular i una llengua que ens uneix” ha afegit Roigé.

Foto: Anna Ferràs – Foto de família dels representants d’Adifolk, l’Ajuntament de Tortosa, i alguns grups participants, davant l’antiga Llotja, en la presentació de l’Aplec Internacional que es farà a l’Alguer al setembre. Imatge del 7 d’abril del 2021.