Notícia destacada: ACN – Entitats i col·lectius ecologistes es mobilitzaran el 8 i 9 de maig arreu del territori contra l'”allau” de projectes de renovables i per demanar un canvi de model. Les protestes, coordinades per la Xarxa per la Sobirania Energètica i la Xarxa d’Entitats Catalanes per una Transició Energètica Justa, es duran a terme a les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona, el Pallars Jussà, Ponent, la Catalunya Central i el Penedès. Inclouran des de tractorades a marxes a peu i tindran com a denominador comú la lectura d’un manifest on s’exigeix la derogació del decret llei 16/2019. Avancen que hi hauran més protestes en les properes setmanes. “Anem a l’una i no pararem”, adverteixen.
Sota el lema ‘El territori diu Prou’ la protesta arriba després de la concentració que, el cap de setmana passat, va aplegar 52 col·lectius ecologistes a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. “Aquest projectes s’han de frenar i posar solució perquè una altra manera de fer la transició energètica és possible”, ha assegurat Montserrat Corberó, portaveu de la Xarxa d’Entitats Catalanes per una Transició Energètica Justa, en la presentació de les mobilitzacions.

Els col·lectius han alertat que les protestes no s’aturaran. Així, a banda dels actes previstos per aquest cap de setmana, han anunciat que preparen més accions pel cap de setmana del 22 i 23 de maig i pel del 5 i 6 de juny.

A les Terres de l’Ebre l’acte serà diumenge, a les 11 del matí, a l’estació d’autobusos de Gandesa. Des d’aquí, ha explicat Ximo Estallé, del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans -Ecologistes de Catalunya, es farà una marxa fins a la plaça de l’Ajuntament, on les entitats ecologistes faran uns parlaments.

En la presentació de les mobilitzacions la portaveu de la Xarxa per la Sobirania Energètica, Irene Gonzàlez, ha volgut recordar que la voluntat dels col·lectius “no és la de posar obstacles”, sinó que el que exigeixen és “una transformació energètica planificada i amb la ciutadania al centre”. Per aquesta raó exigeixen que es derogui el decret llei 16/2019 i un canvi de model on s'”escolti” el territori.

Foto: Carola López – Diverses persones sostent una pancarta durant la concentració a Barcelona contra les macroinstal·lacions de renovables. Imatge del 2 de maig del 2021.