Notícia destacada: ACN – La nova llei de memòria històrica catalana permetrà retirar el monument franquista de Tortosa, digui el que digui la justícia. La consellera Lourdes Ciuró ha assegurat que el text incorporarà criteris “clars i diàfans” sobre què és i què no és feixisme per evitar situacions com la del monòlit, el desmuntatge del qual està aturat pel jutjat contenciós de Tarragona. La magistrada que estudia el recurs d’un col·lectiu a favor de reinterpretar-lo, no ha respost a l’apel·lació del Departament contra les mesures cautelars que van impedir treure’l aquest estiu. Ciuró ha lamentat l’endarreriment que està generant la judicatura i ha garantit que es desencallarà la via judicial amb la nova llei, que pot estar aprovada a principis de l’any que ve.

La consellera de Justícia ha visitat per primer cop Tortosa per “reiterar el compromís de la conselleria en la retirada del monument franquista tan bon punt sigui possible i es desencalli de la taula de la justícia”. Lourdes Ciuró ha reclamat celeritat al contenciós administratiu de Tarragona per desencallar les mesures cautelars que van aturar el desmantellament del monòlit, però ha apuntat que si la judicatura decidís en contra de la retirada, la nova llei de memòria democràtica blindarà que es pugui fer.

Ciuró ha dit que a Catalunya no poden passar situacions com la viscuda a Madrid en què s’ha recuperat el nom d’un feixista de l’època per a un carrer i s’ha tret el d’una pedagoga. “Necessitem criteris clars quan decidim retirar els elements feixistes”, ha defensat. El text de la normativa, que s’aprovarà “aviat”, blindarà la retirada de símbols feixistes als carrers i les places. “No pot ser que quan hi hagi un símbol feixista tinguem un litigi per dirimir si era prou feixista o era poc feixista”, ha criticat Ciuró. La normativa també inclourà “el concepte de paisatge de memòria” i sancions “efectives” a les manifestacions feixistes “per evitar que el feixisme campi pels carrers de Catalunya”.

Millores del servei forense
La consellera de Justícia també ha signat amb l’Ajuntament de Tortosa un protocol per renovar les instal·lacions municipals on es presta el servei de patologia forense a Tortosa, a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, i evitar que el servei es desplaci a Tarragona. Ciuró ha alertat que existia “el perill” que aquest servei es perdés perquè les instal·lacions estaven quedant obsoletes.

L’equipament era “deficitari” i hi havia risc que es traslladés a Tarragona o Barcelona. “Som sensibles amb què Tortosa necessita un servei de proximitat, que ostenti la capitalitat que té i doni aquest servei a les comarques de l’Ebre”, ha dit. El conveni preveu la rehabilitació de l’espai i la dotació de material de “primer ordre” per donar viabilitat per un servei òptim.

 
Foto: Anna Ferràs – La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, el director territorial, Joan Juan, el director del COMEBEBatiste Forcadell, i la directora del CIRE, Annabel Marcos. Imatge del 29 d’octubre del 2021.