Reprodueix l'àudio
Els índexs epidemiològics estan disparats a la Terra Alta. Salut té identificats 15 brots actius, 11 a Gandesa i la resta a Vilalba dels Arcs, Caseres, la Fatarella i Horta de Sant Joan. Hi ha 94 positius i prop de 300 contactes estrets en seguiment, i per això Salut adverteix que les dades empitjoraran els pròxims dies. Aquest dijous es va fer un cribratge amb 380 PCR a personal i estudiants de l’IES Terra Alta. Els Mossos es reforçaran amb dotacions i patrulles d’altres comarques per intensificar els controls i fer complir els aïllaments i confinaments. Salut descarta que els contagis siguin conseqüència de l’allau de turisme de Setmana Santa i situa l’origen en trobades familiars i socials durant i després de les vacances.
Les dades sanitàries d’aquest dijous són preocupants a la Terra Alta. El risc de rebrot supera els 1.500 punts, la taxa de propagació és de 2,29 i la comarca té el percentatge de PCR positius més alt del país, 17,51% (molt per sobre del 5% per sobre del qual l’OMS alerta de transmissió comunitària del virus). De moment, s’han registrat 94 positius en 15 brots actius, 11 a Gandesa (49 positius). Com han apuntat des de Salut, les dades empitjoraran els pròxims dies perquè poden positivar alguns dels prop de 300 contactes estrets a qui s’està fent seguiment i es coneixeran en les pròximes hores els resultats del cribratge massiu que s’ha fet a l’institut comarcal, l’IES Terra Alta.
Al centre de secundària ja hi havia quatre aules confinades abans dels tests massius i també hi ha dos grups confinats a l’escola municipal. “Gandesa, per ser capital, té un impacte a la resta de la comarca i és la raó del cribratge. Calia anar de pressa per l’impacte que pot tenir en la resta de municipis”, ha apuntat Mar Lleixà, gerent de la regió sanitària de l’Ebre. Lleixà ha insistit en la importància de complir amb els aïllaments preventius de 10 dies, sobretot d’aquells contagiats asimptomàtics i contactes estrets amb una PCR negativa, que poden acabar desenvolupant el virus al cap d’uns dies.
Aquesta serà una de les tasques principals que faran els Mossos d’Esquadra, que intensificaran la seva presència a la comarca en les pròximes hores. “Diàriament, en diferents horaris, fem una visita -als confinats- per advertir que compleixin l’aïllament. Si no ho fan i han estat advertits, són denunciats perquè posen en risc a la resta de ciutadans”, ha recordat el cap de la Regió Policial dels Mossos d’Esquadra a les Terres de l’Ebre, Vicenç Lleonart.
L’intendent ha explicat dimarts es va iniciar un operatiu per fer complir les mesures de restricció, sobretot a Gandesa i als municipis que estan afectats pels brots de covid. Aquest operatiu es reforçarà a partir d’aquest divendres, coincidint amb Sant Jordi i preveient més mobilitat, amb controls de les patrulles de Trànsit, però també amb les unitats ARRO, servei d’ordre públic, que donaran suport per “incrementar els controls i les inspeccions”. Durant el cap de setmana, s’hi sumaran patrullatges i dotacions d’altres comissaries i agents dels serveis regionals de medi ambient, policia de proximitat i policia administrativa, que reforçaran els controls, el patrullatge a peu i la comprovació de mesures i inspecció en establiments i restauració. “Aquest cap de setmana és un impàs abans de les noves mesures de dilluns i hem d’intentar col·laborar, contenir i reduir els índexs de transmissió de la covid a la comarca, especialment a Gandesa”, ha puntat Lleonart.
Trobades socials i familiars
Com ha apuntat el subdirector de Salut Pública a Tarragona i l’Ebre, Conrad Casa, l’origen de la majoria dels brots ha estat en trobades socials i familiars “durant o immediatament després” de la Setmana Santa. “No ha estat tant pel turisme”, ha dit. “Un pot ser positiu asimptomàtic i no saber-ho i per tant, de trucs no n’hi ha gaires. El risc zero no existeix, però cal seguir estrictament les mesures i relaxar-nos el menys possible. Si hem de ser 4 persones, hem de ser 4 perdones perquè no és el mateix assumir el risc de 4, que de 6 o de 10. Per això és tan important”, ha dit Mar Lleixà, gerent de Salut a l’Ebre. “És molt probable que hi hagi hagut cert relaxament i per això hem fet una petició al món local que ens ajudi perquè la pandèmia és cosa de tots i els alcaldes i ajuntaments són una part activa de la gestió”, ha afegit.
“La pandèmia no ha acabat i un clar exemple és el tenim a Gandesa. Ni que s’alleugereixin les mesures de mobilitat, no hem d’abaixar la guàrdia”, ha demanat Xavier Pallarés, delegar del Govern de les Terres de l’Ebre. “Els focus de la Terra Alta els hem de controlar i demanem a la població que estiguin alerta i que apliquin mesures d’autoprotecció”, ha reclamat.
“Ritme correcte” de vacunació
Lleixà ha demanat un últim esforç malgrat la “la fatiga pandèmica” de la ciutadania. El ritme de vacunació “és el correcte” i s’intensificarà els pròxims dies. Un 23% de la població de les Terres de l’Ebre ja ha rebut la primera dosi de la vacuna i poc més del 9% les dues. Salut preveu rebre “dosis extra” de vacunes Pfizer i Moderna (3.000 dosis) per avançar en la vaccinació de la franja d’edat entre 70 i 79 anys, “perquè el territori té una població més envellida” i cal compensar per arribar als percentatges previstos. També s’incorporaran al programa els professionals voluntaris que s’han ofert per vacunar, i es vaccinarà també els caps de setmana perquè arribaran dos lliuraments de vacunes Pfizer cada setmana.
Amb unes dades epidemiològiques desfavorables a la regió sanitària, sobretot derivades de la situació a la Terra Alta, Lleixà també ha assenyalat que la pressió assistencial està “sent diferent” en aquesta quartà onada que en les anteriors. Als hospitals ebrencs hi ha 20 pacients ingressats per covid, 8 dels quals l’UCI (3 a l’Hospital de la Santa Creu, 17 a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa). “Hi ha un impacte important en l’atenció primària però l’impacte no és tan gran en l’àmbit d’hospitalització convencional. Hi ha noves variants més contagioses, però també hi ha un efecte de la vacuna. Un percentatge molt gran dels ingressos fan cap a l’UCI i les persones que hi estan l’ingrés és llarg”, ha explicat Lleixà.
Text
Foto: Roger Segura – Una infermera fent una prova PCR.