Notícia destacada: ACN – La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha anunciat futures mobilitzacions un cop s’aprovi el Pla Hidrològic de l’Ebre. Així s’ha comunicat en la divuitena assemblea celebrada aquest dissabte al vespre a Tortosa. Segons el membre de la plataforma Josep Antoni Panisello, la decisió s’ha pres per estudiar el contingut real del pla i alhora, comprovar si conté les al·legacions presentades des del territori que fan referència -entre altres qüestions- al cabal ecològic. D’altra banda, l’entitat ha remarcat el posicionament contrari al projecte empresarial de Sercosa, batejat com ‘la Via Blava de l’Ebre’, per considerar-lo una proposta que “desnaturalitza el riu” i que condicionarà el seu futur per “retenir els pocs sediments que hi baixen”.

El Pla Hidrològic s’hauria d’haver presentat aquest mes de febrer i de moment la PDE desconeix la data en què es publicarà, tot i que apunta que podria ser en les pròximes setmanes. En aquest context, ha posat en espera les mobilitzacions per poder estudiar a fons el document i analitzar si realment inclou les propostes fetes per part d’agents del territori en qüestions relacionades com el cabal ecològic. El portaveu de l’entitat, Manolo Tomàs, ha assenyalat que compten amb “aliances poderoses” fora de les Terres de l’Ebre i ha insistit que un cop es convoquin les protestes, es farà una crida general al conjunt de la ciutadania davant un problema “de país i europeu”.

Més enllà d’aquest tema, l’assemblea ha servit per fer un repàs de les principals qüestions amb conseqüències directes al riu. En un inici, el membre de l’entitat Josep Antoni Panisello ha reivindicat “solidaritat” a tots aquells municipis que s’abasteixen a través del Consorci d’Aigües de Tarragona i alhora, ha reclamat inversions en polítiques de recuperació, depuració i dessalinització per rebaixar la dependència d’aquestes localitats de l’aigua de l’Ebre.

No ha estat l’única exigència que s’ha fet sentir des de la PDE: al llarg de les diferents intervencions, els membres de les entitats han posat l’accent en les competències tant del Govern com del govern espanyol a l’hora de realitzar polítiques que assegurin el futur del Delta. En aquesta línia, la membre de la plataforma Susanna Abella ha insistit en la importància de dotar de recursos econòmics el pla de sediments.

Entre les polèmiques tractades n’han destacat dues, per una banda, el canvi de titularitat del canal Xerta-Sénia i de l’altra, el projecte empresarial de Sercosa. En el primer cas, la PDE ha criticat que la zona utilitzi l’aigua del riu abans d’optar per la seva xarxa subterrània i ha assegurat que els fa “perdre autoritat com a territori a l’hora de revisar les polítiques de regadius”. Aquesta qüestió però, ha estat contraposada per un membre de la comunitat de regants del canal Xerta-Sénia, que ha remarcat la importància d’aquesta infraestructura per al conjunt de la zona.

Pel que fa al projecte ‘La Via Blava de l’Ebre’, de la companyia Sercosa, la plataforma s’ha posicionat novament en contra i l’ha considerat com un entrebanc més per als “pocs sediments” que actualment baixen pel riu. En el torn de paraula que s’ha ofert al públic, un dels promotors del projecte ha convidat als assistents a participar en una futura jornada tècnica sobre la proposta.

Des de l’esclat de la pandèmia, la Plataforma en Defensa de l’Ebre no s’havia reunit presencialment per celebrar la tradicional assemblea anual. Aquest dissabte al vespre, prop d’un centenar de persones han seguit l’acte, que ha comptat amb la participació del doctor en Geologia Álvaro Arasa Tuliesa.

Foto: Ariadna Escoda – El portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, Manolo Tomàs, en un moment de la seva intervenció. Imatge del dissabte 26 de febrer del 2022.