Notícia destacada: ACN – El servei provincial de Costes de Tarragona ha començat aquest dilluns els treballs de reposició de sorra a les platges de diferents municipis de la demarcació de Tarragona. Les primeres actuacions es faran durant aquesta setmana a les platges del Miracle i de l’Arrabassada de Tarragona. Seguidament, s’intervindrà a quasi tots els municipis entre Calafell i l’Ametlla de Mar. L’objectiu és que les platges estiguin a punt per a l’inici de la temporada de bany, després d’una primavera amb molts temporals que les han deixades sense sorra en molts punts. En alguns indrets també es milloraran els accessos que hagin patit danys pel mal temps. El Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco) hi destinarà 1,5 MEUR.

De cara a les properes setmanes també es millorarà l’estat de les platges de Segur de Calafell, el Francàs (El Vendrell), el tram nord de la platja Llarga de Roda de Berà, la platja d’Altafulla, el sector llevant de la platja Llarga de Salou, la platja de Sant Pere de Cambrils, el tram entre la riera Peixerota i l’Estany Gelat de Mont-roig del Camp, les platges de l’Arenal i l’Almadrava de l’Hospitalet de l’Infant, i les platges de l’Alguer i Pixavaques de l’Ametlla de Mar.

El cap del servei provincial de Costes de Tarragona, Antoni Espanya, ha indicat que la previsió és que part de la sorra que ha marxat a causa dels temporals torni a les platges de manera natural durant les properes setmanes. Però amb l’inici de la temporada turística, diferents ajuntaments han reclamat que s’afegeixi sorra per garantir el bany en les millors condicions possibles. “Fem una actuació que és un reforç del que la pròpia natura anirà fent durant l’estiu”, ha exposat. A més, ha afegit: “si els temporals haguessin sigut al febrer segurament no ens hagués calgut actuar perquè la sorra no ha marxat del sistema, sinó que està a la cota -1 o -2, i amb l’onatge anirà tornant a la platja”.

Espanya ha recordat que els temporals d’aquest març i abril han estat “inusuals” i ha pronosticat que passaran anys fins que es tornin a produir fenòmens similars, amb un vent de llevant quasi ininterromput durant tot el març i un temporal per setmana a l’abril. “Ningú té la garantia que al juny pugui venir algun altre petit temporal, però ara ja hi ha d’haver certa estabilitat”, ha apuntat.

El cap del servei ha comentat que les intervencions en alguns casos són tan sols transportar sorra d’una punta a l’altra de la mateixa platja. Un exemple és al Miracle, a Tarragona, on la zona nord gairebé ha desaparegut. De fet, segons ha concretat Espanya, en la majoria de casos les puntes nord han estat les més afectades. “No sabem si respon a una conseqüència del debilitament arran del Gloria i agreujat pel Filomena, o si estem davant una tendència regressiva general del tram de costa d’entre el port de Tarragona i el de Roda de Berà”, ha dit.

Per esbrinar-ho amb detall, Costes ha encarregat un estudi de les dinàmiques del litoral. Els resultats es tindran abans d’un any. “Si són qüestions puntuals, afegint sorra n’hi haurà prou. Si és un tema estructural, haurem de prendre decisions estructurals”, ha avançat. Entre aquestes darreres, una possibilitat és construir espigons submergits en paral·lel a la línia de la costa per frenar l’onatge i retenir la sorra.

Amb tot, Espanya ha dit que en un escenari de canvi climàtic “no es pot treballar en contra de la natura”. “No té sentit posar sorra permanentment en platges que sabem que seran regressives”, ha exemplificat. En la seva opinió, en alguns casos l’opció més eficient serà fer un retranqueig de les infraestructures, com ara passejos, per deixar més espai a la platja i al mar. En altres llocs on hi hagi cases a primera línia de mar, com a Altafulla, creu que els plantejaments s’hauran de fer a més llarg termini. “Els ajuntaments s’han de mentalitzar, perquè tenen instruments urbanístics per tal que a mitjà i llarg termini es puguin reubicar” les construccions, ha especificat.

Foto: Una màquina mou sorra a la platja del Miracle de Tarragona Data de publicació: dilluns 23 de maig del 2022, 13:11 Localització: Tarragona Autor: Eloi Tost.