Notícia destacada: ACN – Els Mossos han detingut tres persones durant els últims deu dies per intentar adquirir medicaments psicotròpics amb receptes falsificades en farmàcies d’Amposta i la Ràpita. Una pràctica que, segons fonts policials i el Col·legi de Farmacèutics de Tarragona, va en augment durant els últims temps a les Terres de l’Ebre. Busquen aconseguir, principalment, el medicament Rivotril –nom comercial del clonazepam, una benzodiazepina amb efectes sedants, hipnòtics, antiespasmòdics i antiepilèptics-. Es tracta d’una substància força econòmica que serveix per elaborar el karkubi, coneguda també com la “droga dels pobres”, un potent còctel que barreja aquest medicament psicotròpic amb alcohol, haixix i pegament.

Aquest dimecres al matí, els Mossos van detenir a Amposta un home i una dona, veïns de Santa Coloma de Gramenet i Calafell, de 37 i 51 anys respectivament, que s’havien personat a una farmàcia de la ciutat per adquirir Rivotril amb receptes falsificades. L’establiment va sospitar de l’autenticitat dels documents presentats per dispensar el medicament i va avisar la policia.

La parella va ser arrestada quan ja marxava amb el cotxe. A l’interior, els agents van trobar quinze caixes de Rivotril, així com 25 receptes d’aquest medicament prescrit per un mateix metge d’una mútua privada. També tenien material per falsificar-les, com una guillotina de paper. Van quedar en llibertat després de declarar en seu policial. A tots dos se’ls investiga per suposats delictes de falsificació de document públic oficial o mercantil i contra la salut pública.

El d’Amposta d’aquest dimecres, però, no és un cas aïllat durant els últims dies a la zona del Montsià, especialment. El dia 8 de març, els mossos van detenir un home que també hauria intentat adquirir Rivotril en, almenys, dues farmàcies de la població. Des d’una d’elles van donar l’alerta als mossos al comprovar que la factura d’un metge privat que presentava podia estar falsificada. Van arrestar l’home, un veí de Barcelona de 60 anys, quan sortia d’un establiment on havia obtingut una caixa d’aquest medicament.

L’arrestat hauria reconegut que ell mateix falsificava les receptes per revendre el medicament. El metge que, suposadament, havia receptat el medicament havia denunciat anteriorment davant dels Mossos l’ús fraudulent de les seves credencials i tenia constància que la mateixa persona havia adquirit fraudulentament aquestes substàncies anteriorment amb aquest procediment. L’home va quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial per falsificació de document públic oficial o mercantil.

Fonts policials apunten la tendència creixent durant els últims mesos d’intents d’adquirir Rivotril a les farmàcies ebrenques. En molts casos, com els tres arrestats aquests últims deu dies, es desplacen expressament des de fora del territori per provar sort. La constatació d’aquest fenomen ha portat els Mossos, a través del grup d’agents de proximitat, a incrementar el patrullatge preventiu i, sobretot, a avisar i intensificar els contactes amb les farmàcies. Això, asseguren, ha permès detectar aquests últims casos i enxampar els autors poc després que intentessin comprar els medicaments.

El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) han constatat també aquesta tendència a l’alça al territori d’un fenomen que, d’altra banda, no els resulta en absolut desconegut. “És una pràctica habitual i el Rivotril és, amb diferència, el més demandat”, apunta Iris Barreda, vocal d’oficina de Farmàcia del COFT. El seu preu és força barat -es pot trobar amb un preu de venda al públic, amb recepta privada, de 2,70 euros la caixa de 60 comprimits de 2 mil·ligrams- i té uns potents efectes psicotròpics. “Les desviacions del seu ús poden ser moltes i, a sobre, té un preu econòmic, això fa que hi hagi un potencial mercat negre al darrere”, assegura.

El mercat negre del karkubi

El Rivotril, de fet, és un dels components que s’utilitza per elaborar el karkubi, una potent droga molt estesa entre els joves sense recursos del Marroc i que va arribar fa un parell d’anys a l’Estat espanyol. Precisament, el fet que al país magribí no estigui autoritzada la comercialització d’aquest medicament ha creat un lucratiu mercat negre o cada caixa de Rivotril es pot arribar a pagar per més de 300 euros.

Davant dels cada cop intents més freqüents d’adquirir de forma fraudulenta el medicament -que no es pot dispensar sense recepta facultativa- i en col·laboració amb els Mossos, Barreda explica que s’extremen les precaucions. Habitualment, a banda de la naturalesa psicotròpica del mateix medicament, la petició d’un nombre elevat d’envasos, portant moltes receptes, la freqüència o la repetició de la identitat del metge prescriptor són motius que fan posar en alerta els professionals.

Paral·lelament, per filtrar aquests intents, es reforcen els protocols ja existents: s’exigeix el model de recepta privada vigent, on apareix un codi de barres i la identificació del metge, es comprova la identitat del sol·licitant amb les dades de la recepta i, si s’escau, amb el DNI. En el cas de sospita clara es fotocopia i s’envia la recepta al COFT. Les dades recollides poden donar peu a una investigació. En última instància, recorda Barreda, el personal de les farmàcies es pot negar a servir el medicament. Un extrem, assegura, que no sol generar conflictes amb els compradors.

Foto: Receptes falsificades i caixes de Rivotril decomissades pels Mossos. Data de publicació: dijous 17 de març del 2022, 12:29 Localització: Amposta Autor: ACN