Notícia destacada: ACN – Les obres d’ampliació de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) començaran en dos mesos, cap a final o principi d’any. Per agilitzar l’inici dels treballs d’un projecte “complex” es demanaran llicències d’obres per trams. El projecte té un pressupost de 45 MEUR i un “ambiciós” termini d’execució de 22 mesos. El nou edifici tindrà quatre plantes i s’hi traslladarà part de les consultes externes, el servei de farmacologia, el bloc quirúrgic i l’àrea d’esterilització. El projecte escollit només contempla una única planta soterrada per al nou aparcament, en lloc de dues com es preveia inicialment. Mentrestant, aquest divendres es posa en marxa l’aparcament provisional de 400 places que s’ha instal·lat al Fossar del Sitjar.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, ha insistit que l’ampliació de l’Hospital de Tortosa és “necessària i essencial” per als ciutadans ebrencs, i suposa “una inversió històrica” per al territori, d’uns 45 milions d’euros – 6,2 MEUR de l’aparcament del Fossar i 38,7 MEUR per al nou edifici. El projecte escollit, d’AHEAD PSP BARCELONA HEALTHCARE ARCHITECTURE i Batlleiroig Arquitectura, s’ha adjudicat a la UTE Acciona, Cimelsa i Copcisa. El termini de construcció és de 22 mesos, que els obligarà “a ser molt diligents” i a col·laborar estretament amb l’Ajuntament de Tortosa.

Mentre s’enllesteixen les feines prèvies de subministrament, escomeses, sanejament i afectacions de l’obra al complex hospitalari, el consistori treballa per atorgar la llicència d’obra nova i de reforma del “projecte bàsic avançat”. Quan els treballs comencin, continuaran treballant amb l’Ajuntament per obtenir “llicències parcials” de la resta de les actuacions.

Patrimoni protegit

La comissió tècnica de seguiment vetllarà per “garantir que no es perjudica cap element patrimonial de valor”. Està formada per tècnics del Departament de Cultura i Patrimoni, la gerència territorial de l’Institut Català de la Salut, la Divisió de Patrimoni i Inversions del Servei Català de la Salut, i l’Ajuntament de Tortosa. El delegat el Govern ha afirmat que les actuacions “seran molt escrupoloses” respecte del valor patrimonial de les muralles i l’entorn, i ha assegurat que “no se les perjudicarà. “Tot al contrari, les farà valer més, si cap”, ha refermat.

Quatre plantes i un aparcament

Davant l’actual edifici hospitalari es construirà el de nova construcció, de 10.618,38 metres quadrats repartits en quatre plantes, a més d’un aparcament i un jardí terapèutic a la coberta. Els dos edificis es connectaran per una passarel·la.

La primera planta tindrà un gran espai de recepció i l’hospital de dia – que tindrà 24 butaques, 4 llits per atenció a les persones amb més dificultats i 8 consultes vinculades. La primera planta acollirà 24 noves consultes externes, a més de sales de treball. A la segona i tercera planta hi haurà el bloc quirúrgic i els serveis d’esterilització. La primera planta soterrada serà per als serveis de farmàcia i logística, i la segona planta soterrada per al nou aparcament.

Centre amable i humanitzat

Com ha apuntat Íngrid Roca, gerent de l’ICS a l’Ebre, el projecte preveu destacades millores assistencials, funcionals i tecnològiques. Tot i que no es preveu un directe increment de personal amb l’ampliació, s’oferirà als professionals sanitaris “espais que responen a criteris d’eficiència i qualitat, que és directament proporcional a la millora dels resultats. És un gran pas endavant”, ha destacat Roca.

També els usuaris comptaran amb més “benestar, confort i tranquil·litat” i disposaran d’espais per passejar, moure’s i sortir. “Busquem fugir d’uns entorns hospitalaris molt freds i que a vegades són molt estressants per a la persona atesa”, ha explicat la directora ebrenca de Salut.

Hospital urbà

Dos ascensors facilitaran l’accés al centre hospitalari des del centre de Tortosa, des del carrer Argentina, “una integració” de l’hospital amb la ciutat que també es preveu que dinamitzi el comerç i la restauració. El projecte també preveu la creació de “camins verds” amb usos de turístics i de lleure perquè resseguiran la muralla i seran un nou actiu per gaudir del patrimoni històric de Tortosa.

Pel que fa a la mobilitat, es pacificaran els accessos a l’hospital i es reordenarà el tràfic a l’accés d’Urgències, amb l’actual recorregut per a les ambulàncies, però amb la construcció d’una rotonda d’accés al carrer Planetes que donarà entrada a la planta d’aparcament del nou edifici.

Aparcament del Fossar en marxa

Aquest divendres es posarà en funcionament el nou aparcament desmuntable que s’ha construït al Fossar del Sitjar, una estructura de tres plantes amb capacitat per a 400 vehicles. Aquest pàrquing gratuït per a usuaris, acompanyants i treballadors de l’HTVC s’ha creat per donar resposta a les mancances d’aparcament i els problemes de mobilitat que això generava. Les obres han durat quatre mesos.

Així i tot, la decisió de retirar-lo quan l’ampliació acabi, no està presa. “L’aparcament provisional està pensat per a aquesta transició, però es prendrà la decisió que afavoreixi més als usuaris de l’hospital”, ha dit Albert Salvadó. “Hi ha decisions que el sentit comú diu que s’han de prendre quan les instal·lacions estiguin en ple ús perquè no sabrem quin impacte tindrà l’accés en ascensor des del centre de Tortosa”, ha afegit el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre.

Següent pas, nou hospital

L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan ha remarcat que les obres d’ampliació de l’HTVC són “necessàries i urgents”. “Ja no estem parlant d’una promesa i podem estar satisfets que no s’està venent fum, sinó que ja és un projecte en marxa”, ha agraït. Ara bé, Jordan ha reivindicat que l’obra ha de ser “un punt i seguit” mentre continuen treballant per construir un nou hospital de referència de les Terres de l’Ebre a Tortosa. El consistori s’ha reunit recentment amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per desencallar la viabilitat dels terrenys comprats per fer el nou centre hospitalari, un àmbit amb afectacions de flux preferent (inundabilitat).

Foto: Imatge virtual del futur HTVC un cop acabat el nou edifici Data de publicació: dijous 02 de novembre del 2023, 17:03 Localització: Tortosa Autor: Anna Ferràs.