Notícia destacada: ACN – L’Ajuntament d’Amposta ha anunciat el tancament provisional de la discoteca Legend arran de la baralla al carrer de diumenge passat a la matinada. Després de precisar que la batussa entre diversos joves no va generar ferits de consideració ni destrosses materials, l’alcalde de la ciutat, Adam Tomàs, ha manifestat la intenció que la clausura sigui permanent i, així, evitar una part important de les molèsties i queixes per part dels veïns de la zona derivades, en part, d’aquesta activitat. Això serà possible en bona mesura també gràcies al fet que la Lira Ampostina, propietària del local, va decidir aquest dimarts no renovar el contracte de lloguer amb els promotors, segons ha confirmat a l’ACN el president de l’entitat, Manel Zaera.

El tancament serà, inicialment, per un període de quinze dies amb l’objectiu de que el consistori revisi la llicència. Amb tot, Tomàs, qui ha assegurat que treballen “alineats amb la propietat” del local, ja ha avançat que aquesta mesura es podrà prorrogar de forma consecutiva indefinidament fins que es trobi la fórmula tècnica i jurídica per acabar revocant la llicència.

Amb anterioritat a aquest anunci, però, la junta directiva de la Lira Ampostina aprovava aquest dimarts no renovar el contracte anual que vencia el dia 14 d’octubre amb els promotors de la discoteca. Una mesura, segons Zaera, que s’ha pres per evitar les molèsties al veïnat però que, al mateix temps, impactarà negativament en les finances de l’entitat, que ingressava prop de 22.000 euros anuals en concepte de lloguer.

“Per una via anirà el tancament que farem per analitzar la situació de la llicència i, per l’altra, la no renovació. Per tant, serà el tancament definitiu. Som conscients aquest equip de govern i ho hem estat sempre que ha estat una font de problemes”, ha subratllat l’alcalde d’Amposta, tot recordant que aquest cap de setmana passat era el primer, des de finals de març, que la discoteca havia tornat a obrir i, a més, amb l’entrada gratuïta.

Segons ha detallat l’alcalde, el local des d’on operava Legend té una llicència de sala de ball que data dels anys 80 del segle passat, prèviament a la normativa municipal que va impulsar el tancament de discoteques al nucli urbà per concentrar-los a la zona lúdica de Tosses. Una implantació que va acabar amb fracàs i abandonament al cap de poc temps. Ara, però, ha precisat Tomàs, hi ha en marxa dos nous projectes de local d’oci que treballen per obrir.

“Els fets passen fora del local però són derivats de l’activitat a dins”, ha precisat. Creu que en aquest espai cèntric de la ciutat, amb carrers de vianants, estrets i “difícils de controlar”, no pot seguir una activitat d’aquest tipus. En aquest sentit, i en l’actual context de revisió de llicències i condicions arran del cas de l’incendi mortal de Múrcia, el govern municipal entén que té marge per revisar si l’activitat compleix les condicions i, si no és així, procedir al seu tancament. Aquest dijous hi ha prevista una reunió amb la junta directiva de la Lira Ampostina per tractar aquest escenari i les conseqüències que això podria tenir en el seu finançament. L’alcalde confia que la sala recuperi el seu ús per a “activitats culturals” que no causin molèsties al veïnat.

Crítiques a l’oposició

Reconeix l’existència de “molèsties” i “sorolls” en el cas de diumenge la matinada però ha volgut contextualitzar els fets en el marc d’una “baralla dissolta” que no hauria causat danys personals de consideració ni tampoc al mobiliari urbà. Ha recordat diversos casos durant governs passats amb conseqüències força més greus. També ha acusat els grups de l’oposició d’haver intentat “utilitzar políticament” les imatges de la baralla que circulaven per les xarxes. Un fet que ha qualificat d'”irresponsabilitat” que ha causat “mal a la ciutat”.

Per la seva banda, l’inspector en cap de la policia local, Josep Massana, ha explicat que el conflicte que va donar peu a la baralla va començar a l’interior del local i va passar, posteriorment, fora el carrer. Ha apuntat que, de moment, estan a l’espera que alguna de les persones que hauria patit lesions pugui presentar denúncia per lesions lleus. Segons ha afegit, la mateixa nit la policia local va tenir “molta activitat” a la zona del voltant del local, on s’havien concentrat nombrosos joves atrets per la primera nit d’obertura -i amb entrada gratuïta- de Legends. “En cap cas hi va haver alteració de l’ordre públic”, ha sentenciat.

Els responsables de la discoteca Legend d’Amposta, que el govern municipal clausurarà per posar fi a les molèsties que pateixen els veïns de l’entorn per actes incívics i baralles al carrer, consideren injusta la mesura i neguen ser l’origen d’aquests fets. En un comunicat difós a través de les xarxes socials, asseguren que l’activitat disposa de professionals de seguretat privada que actuen “exclusivament a l’interior de la sala” per evitar incidents però que és “competència dels agents d’autoritat pública del territori” els aldarulls o incidents a la via pública. Consideren que darrere baralles com la de diumenge a la matinada passat hi ha “quatre subjectes que no tenen res a perdre i adopten les mateixes conductes vagin on vagin”.

Abans de l’anunci del govern municipal de tancar provisionalment l’activitat durant quinze dies per revisar la llicència de sala de ball -amb permís d’obertura fins a les cinc de la matinada-, la Lira Ampostina, propietària del local, va acordar no renovar el contracte de lloguer amb els promotors davant l’alarma social i malestar veïnal que havien generat fets com els de diumenge passat a la matinada.

Per la seva banda, la direcció de la discoteca ha volgut manifestar el seu “sentiment d’injustícia”. Defensa que “sempre” han vetllat per la “seguretat dels clients” i insisteix que el seu servei de seguretat “no pot actuar fora el carrer”. També lamenten les repercussions que tindrà el tancament per als “més de 20 treballadors” que ocupaven. Recorden que el seu objectiu era “recuperar l’oci nocturn a Amposta oferint nits d’oci segur a la gent del territori i, sobretot, als ampostins i ampostines que ara, amb el tancament, es queden sense opció”.

Foto: Façana exterior del local de la Lira Ampostina que es llogava per a l’activitat de la discoteca Legend. Autor: Jordi Marsal.