Notícia destacada. ACN – Els nivells 1 i 2 del pla Alfa per risc d’incendi s’han activat 62 vegades a les Terres de l’Ebre des de principis d’any, la xifra més alta de la història en aquest període. Un hivern sec i una primavera amb escasses pluges també han afavorit que hi hagi més focs. Fins a final de maig ja se n’han produït 39 a les comarques ebrenques (40,08 ha). Això suposa més de la meitat dels 72 incendis que es van produir l’any passat (407,13 ha). D’aquests, 29 focs es van produir dins la campanya d’incendis forestals, que enguany s’inicia dues setmanes abans del que és habitual, aquest dijous. També s’allargarà més, fins a final de setembre, i es preveu complicada pel risc augmentat que suposa la falta d’aigua als regs i a les zones urbanes.

L’helicòpter bombarder que s’instal·la a Móra d’Ebre per la campanya d’incendis forestals està operatiu des de l’1 de maig, un avançament que també s’ha produït en les reunions setmanals de coordinació i anàlisi que fan els cossos d’extinció i prevenció d’incendis. De fet, la campanya forestal s’avança i també s’allargarà, almenys, fins al 30 de setembre, perquè la sequera persistent afecta enguany també a les Terres de l’Ebre, que havia tingut una treva els darrers anys al territori, amb primaveres plujoses. Com ha apuntat Miquel Àngel Garcia, cap dels Agents Rural a l’Ebre, el territori ja se situa per sota de la mitjana de pluges, fins al 30%, en llocs com el nord de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre.

Amb un hivern molt sec i una primavera sense pluges, episodis de fort vent de mestral ja ha obligat a activar el nivell 2, molt alt, de risc d’incendis del pla Alfa a les comarques ebrenques en els cinc primers mesos de l’any. Hi ha hagut també 39 incendis a les Terres de l’Ebre i la campanya s’inicia amb preocupació i amb el convenciment que “no serà gens fàcil”. De moment ja s’ha avançat també a l’1 de juny la prohibició de fer cremes agrícoles, i no es donaran nous permisos, i el director dels serveis territorials d’Interior, Joan Juan, ha fet una crida a la prudència i la col·laboració ciutadana perquè 9 de cada 10 focs són per causats per les persones.

Suport forestal d’estiu

En la campanya d’incendis forestals, els set parcs de Bombers professionals (177 efectius) de la Generalitat tindran el suport d’un grup d’Auxiliars Forestals format per tres persones (fins a 36 efectius). També hi ha cinc parcs de Bombers voluntaris (97 efectius) a les Terres de l’Ebre i un Equip de Prevenció Activa Forestal (EPAF) amb base a Móra d’Ebre. Els cossos d’extinció compten també amb 29 mitjans aeris amb base a Catalunya i 6 més amb base fora. Són 10 helicòpters bombarders, 6 de comandament i 4 de rescat, i 9 avions de vigilància i atac.

Des de principi d’any, a les Terres de l’Ebre els Agents Rurals han fet 145 actuacions en focs actius o extingits amb tasques d’assistència, perímetre i investigació de causes; 259 actuacions per avisos i verificacions d’activitats de risc; i 682 actuacions de prevenció planificada, com inspeccions i informes de viabilitat.

Sense punt d’aigua ni zones de reg

El cap de la regió d’emergències de les Terres de l’Ebre, Ricard Expósito, ha advertit que amb la sequera, fins al 35% dels punts d’aigua del territori no estan operatius i que es treballa amb Acció Climàtica i els ajuntaments per evitar que situació “complexa” que empitjori en ple pic de la campanya d’incendis forestals.

També els preocupa que les restriccions als regadius agrícoles i urbans compliquin algunes situacions. “El regadiu suposava una discontinuïtat de vegetació on hi havia oportunitats per confinar els incendis i ja no ho són, o el reg de jardins que si no es fa passem a tenir herbes seques que propaguen focs dins les urbanitzacions. Ho hem vist en l’últim incendi de Tortosa”, ha avisat.

Foto: Miquel Àngel Garcia, cap dels Agents Rurals a l’Ebre, Ricard Expósito, cap de la regió d’emergències, Joan Juan, director d’Interior, Joan Carles de la Monja, cap de la regió dels Mossos, i Rafel Prades, cap de Protecció Civil. Data de publicació: dijous 01 de juny del 2023, 15:02 Localització: Tortosa Autor: Anna Ferràs.