Not铆cia destacada: ACN –聽El 94% de les tortugues marines que s’han pescat accidentalment enguany a la costa tarragonina han estat recuperades i reintrodu茂des al mar. Aix铆 ho destaca la fundaci贸 CRAM, que apunta que dels 62 exemplars capturats a la demarcaci贸 fins principis d’octubre, 42 provenien de la confraria de Sant Carles de la R脿pita. Els pescadors s贸n uns agents clau en la preservaci贸 d’aquesta esp猫cie vulnerable, motiu pel qual aquest dimarts s’ha celebrat una jornada de formaci贸 impulsada per la fundaci贸 i l’empresa Frosch, que col路labora amb l’entitat en el marc del projecte ‘Pescadors a favor del mar’. Est脿 previst que aquestes jornades s’estenguin per altres confraries com la de l’Ametlla de Mar, Arenys de Mar o Vilanova i la Geltr煤.

Existeix un protocol a seguir quan es pesca una tortuga de forma involunt脿ria. En primer lloc, cal col路locar l’animal en una caixa a l’ombra i no manipular-lo en exc茅s, per posteriorment avisar la Fundaci贸 CRAM i als Agents Rurals. Des de la fundaci贸 s’encarreguen de recollir l’exemplar i fer-li les proves pertinents per determinar-ne l’estat de salut. Les tortugues que requereixen cures a la seu de la fundaci贸 acostumen a necessitar un mes de mitjana per recuperar-se totalment.

Les tortugues marines tendeixen a ser molt sensibles i en cas de ser capturades, poden patir una emb貌lia gasosa causada per la descompressi贸 r脿pida que pateix l’animal. Una situaci贸 a la qual se li suma un increment exponencial de l’estr猫s. 脡s per aquest motiu que no es recomana que siguin retornades directament al mar, ja que poden morir hores o dies despr茅s de ser atrapades.

La proposta de revisar els protocols establerts per garantir la recuperaci贸 i reintroducci贸 de les tortugues al seu h脿bitat natural ha estat ben rebuda per part de la confraria local. El president de la Confraria de Sant Carles de la R脿pita, Joan Balagu茅, ha reivindicat que “els pescadors s贸n els primers interessats en qu猫 el medi mar铆 estigui net i practicable per la pesca”. En aquest sentit, descarta que en un futur aquest animal es pugui convertir en una amena莽a tal com avui en dia representa la tonyina, ja que el volum de peix que menja una tortuga 茅s menor.

La majoria de tortugues s贸n capturades a Sant Carles de la R脿pita

Segons una estad铆stica realitzada per la Fundaci贸 CRAM, el 80% de les tortugues que es pesquen accidentalment a la costa tarragonina provenen de la confraria de Sant Carles de la R脿pita, al Montsi脿. Per a la veterin脿ria de la fundaci贸, Luc铆a Garrido, aquest fet s’explica per la ubicaci贸 on s’alimenta aquesta esp猫cie, que es concentra al Delta de l’Ebre. Durant l’hivern, tal com ha apuntat Garrido, la xifra de tortugues capturades augmenta perqu猫 茅s l’猫poca en qu猫 hivernen i, per tant, estan menys actives i no poden escapar de les xarxes en cas de quedar-hi atrapades.

Respecte al 2020, s’ha incrementat el nombre de tortugues atrapades per les xarxes de les embarcacions, tant al conjunt de Tarragona com en el cas rapitenc. Aix铆, l’any passat van ser 37 els r猫ptils pescats per les barques de la R脿pita, mentre que enguany n’han estat 42.

Una col路laboraci贸 m茅s enll脿 de l’脿mbit econ貌mic

La jornada de formaci贸, que s’ha fet aquest dimarts a la tarda, s’inclou en un conveni de col路laboraci贸 entre la fundaci贸 CRAM i l’empresa de productes de neteja ecol貌gica Frosch. Entre altres aspectes, aquesta relaci贸 es tradueix en una aportaci贸 per part de la companyia de 10.000 euros en el projecte ‘Pescadors a favor del mar’, que aposta per la sensibilitzaci贸 i conscienciaci贸 envers la cura de l’ecosistema mar铆.

L’aposta econ貌mica per貌, no 茅s l’煤nic vincle que uneix Frosch i la Fundaci贸 CRAM. La defensa del medi ambient i l’aposta per l’economia circular s贸n dos dels altres pilars en qu猫 es basa aquesta relaci贸, tal com ha destacat el director general de la companyia, Josep Esp铆n.

Foto: Ariadna Escoda – Pla general de la jornada de formaci贸 sobre la preservaci贸 de les tortugues marines a la confraria de Sant Carles de la R脿pita. Imatge del 19 d’octubre de 2021.