Notícia destacada – ACN – L’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita (Montsià) fa una crida a la màxima participació en la consulta popular del 12 d’octubre per decidir si es manté el nom actual del municipi (que li va posar Carles III) o es canvia per La Ràpita (nom de la població preexistent en aquest indret del Delta). “La consulta pretén donar resposta a un debat que fa moltes dècades que existeix al municipi”, ha apuntat l’alcalde Josep Caparrós. La campanya institucional, per incentivar la participació i facilitar informació, es farà del 20 de setembre a l’11 d’octubre. Els quatre grups municipals entomaran el resultat si rep el suport de més del 20% del cens, que és de 12.520 habitants. La votació es concentrarà al pavelló municipal on hi haurà 5 meses.

 

El consistori rapitenc ha presentat la campanya institucional i informativa que començarà dilluns vinent i s’allargarà fins a l’11 d’octubre, per incentivar la participació en la consulta sobre el nom oficial del municipi. Amb l’aval de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) que admet que La Ràpita encaixa a la toponímia catalana, és correcta lingüísticament i no es confon amb altres denominacions municipals, s’haurà d’escollir entre aquest nom o l’actual, que va posar Carles III quan va projectar construir una nova ciutat neoclàssica de nova planta, al port natural dels Alfacs.

Popularment s’ha mantingut el topònim de la població preexistent i el debat fa anys que està obert. Per resoldre’l, els quatre grups municipals destaquen la importància que gent vagi a votar. Hi poden participar tots els majors de 16 anys que fa almenys un any que estan empadronats al poble, un cens electoral de 12.520 habitants, i s’ha assumit el compromís polític de portar al ple la decisió “de forma vinculant” si el suport per una de les dues opcions supera el 20% del cens.

“És una oportunitat històrica que entenem que els veïns hem d’aprofitar per decidir el nom oficial i donar resposta a aquest debat”, ha remarcat l’alcalde Josep Caparrós. Perquè es decideixi amb “transparència i neutralitat”, com ha apuntat la portaveu de Junts a la Ràpita, Elena Queralt, la campanya informativa consistirà amb cartells que interpel·len el ciutadà a decidir “d’on és”, informació a les xarxes socials i un desplegament especial de la ràdio municipal al carrer. També es tornaran a emetre a les televisions territorials les conferències de caràcter històric i social sobre la qüestió que es van fer el 6 i 7 de setembre dins de les jornades culturals del municipi.

Queralt ha assenyalat que les dues opcions, Sant Carles de la Ràpita o La Ràpita, “són legítimes” i ha demanat que no s’estigmatitzi les persones que defensen mantenir el topònim actual. “Sigui quina sigui l’opció escollida seguirem estimant el poble. No n’hem de fer una guerra sinó un aprenentatge”, ha dit. Perdo Hernández, portaveu de Més Ràpita, ha demanat una alta participació per legitimar la consulta. “Les opinions són diverses, però en democràcia s’ha de fer així. Demano que la gent vagi a votar i triï el que vulgui, però que vagin”, ha demanat. Finalment, Rosa Anglès, portaveu del PSC, ha refermat el suport del grup municipal a la consulta i al resultat que en surti si supera el 20% del cens. “La decisió política vindrà després, però és importat la participació per veure l’interès que té el poble en aquest canvi, o no”, ha dit.

La votació es concentrarà en un únic col·legi electoral, al pavelló municipal, on hi haurà 5 meses per als diferents districtes, constituïdes amb una vintena de voluntaris. Estaran obertes de les 9 h a les 14 h i de les 16 h a les 20 h. 

Foto: Anna Ferràs – Pla general dels quatre portaveus dels grups municipals de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, en la presentació de la campanya informativa per la consulta sobre el nom oficial del municipi. Imatge del 16 de setembre del 2021.