Més de 1.500 persones omplen a vessar l’Hort de Cruells, en el festival de música tradicional de referència ebrenc amb actuacions d’un alt valor i nivell.

Més de tres dècades de vida i no deixa de sorprendre. El 30+1 Tradicionàrius a les Terres de l’Ebre ha abanderat la cultura popular aquest cap de setmana a Roquetes, amb més de 1.500 persones que han omplert a vessar l’Hort de Cruells. L’èxit d’assistència i artístic del festival de música tradicional de referència de l’estiu ebrenc ha estat rotund, amb públic vingut d’arreu –fins i tot internacional– atret per l’atractiu cartell del certamen.

El cant i el ball han estat els protagonistes d’una edició amb actuacions d’un alt valor, contingut i nivell, que han contagiat d’alegria i despertat l’emoció del públic present a través del relat musical.

La Lira i Pep Gimeno ‘Botifarra’ enamoren plegats

Era un dels moments més esperats. En la gran nit de música popular de dissabte, la banda de música de La Lira Roquetense i Pep Gimeno ‘Botifarra’ han enamorat plegats amb un magistral concert conjunt. Més de 50 músics sobre l’escenari principal del recinte han convertit la nit en inoblidable per als amants de la música d’arrel gràcies a un acoblament magnífic.

La claredat i brillantor melòdica d’una rejovenida banda local amb una gran projecció han encaixat a la perfecció amb el mestratge i potent veu de l’artista natural de Xàtiva, transmissor de cants populars i amb un gran sentit de l’humor.

Les actuacions de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, que han presentat els temes del seu darrer disc ‘Ilercavònia’, abraçant els territoris de l’Ebre català, els Maestrats, els Ports i el Matarranya, a més de Marcel Casellas i La Vella Clúndia, amb reinterpretacions entranyables del cançoner popular, han estat els encarregats d’arrodonir una vetllada per al record.

Tampoc hi ha faltat Joseret i la seva rondalla, amb jotes i versos improvisats entre el públic, i sorprenent amb la seva espontaneïtat, a l’estil del gran i enyorat Canalero.

La prèvia, amb música de taberna catalano-basca

El 30+1 Tradicionàrius a les Terres de l’Ebre ha comptat alhora amb una prèvia especial, en l’obertura del festival viscuda divendres, amb la participació d’Eingo Kantan Ta Dantzan i el grup Somsoni. En una nit de fusió catalano-basca, la música de taberna ha fet aixecar de les cadires grans i petits per emplenar de dansa i somriures la terrassa de l’Hort.

Així mateix, l’esdeveniment també ha comptat amb una fira d’artesania i productes tradicionals, amb la presència d’expositors locals, i el servei de barra a càrrec de l’entitat de La Lira Roquetense.

La ciutat, bolcada amb el Tradicionàrius

L’alcalde de Roquetes, Ivan Garcia, ha volgut fer una valoració “més que positiva” de la trenta-unena edició del Tradicionàrius a les Terres de l’Ebre, destacant que “el públic hi ha assistit en massa, amb més gent que mai a l’Hort de Cruells”. “És un esdeveniment que defensa la música popular de les nostres terres i dels Països Catalans. Com Ajuntament, seguirem apostant fermament pel festival, la música d’arrel i sobretot la cultura”, ha expressat el batlle roquetenc.

Seguint amb la mateixa línia, el regidor de Cultura de la ciutat, Sisco Ollé, ha subratllat tant “la gran assistència” com la qualitat dels grups participants. “L’espectacular concert de la banda de música de La Lira Roquetense amb Pep Gimeno ‘Botifarra’, així com la resta d’actuacions, han donat una visió molt potent del Tradicionàrius. Hem pogut constatar la presència de gent de molts llocs, com ara Riudoms, Llorenç del Penedès, Alacant o fins i tot de la ciutat italiana de Florència, a qui Joseret i la seva rondalla els van dedicar jotes improvisades i van quedar-se sorpresos”, ha relatat.

Al seu torn, el codirector del festival, Arturo Gaya, ha assegurat rotundament que “mai havia vist tant gent en un concert de música popular. L’ocasió ho mereixia, perquè la conjunció entre La Lira Roquetense i Pep Gimeno ‘Botifarra’ ha estat memorable. Un regal per a tothom, que ha quedat demostrat amb tants d’aplaudiments espontanis i dempeus. Uns moments artísticament impressionants, dels més emocionants que recordo al llarg de les 31 edicions. Des de l’organització, agraïm a l’Ajuntament de Roquetes el seu suport incondicional durant tots aquests anys a la música d’arrel i popular, amb contingut social. És gràcies a festivals com el Tradicionàrius, i sobretot la resposta de la gent, que podem demostrar que es manté ben viva”, ha certificat el músic i cantautor ebrenc, fundador i membre de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries.