Notícia destacada: ACN – La riuada que ha deixat importants afectacions a la part mitja de la conca de l’Ebre aquests últims dies avança cap al tram final amb la previsió que no tingui conseqüències remarcables per als municipis riberencs de les Terres de l’Ebre. Les maniobres de desembassament iniciades divendres per generar capacitat de resguard al sistema de pantans de Mequinensa-Riba-roja-Flix han de permetre contenir el volum d’aigua que baixa per l’eix central del riu, segons destaca la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i el Govern. Això ha suposat un creixement del cabal, que ha arribat a un màxim de 1.458 metres cúbics per segon, en evident contrast amb els valors exigus i la imatge de riu pràcticament eixut que ha presentat la resta de l’any.

Segons les dades de la CHE, l’Ebre al seu pas per Ascó arriba aquest dimecres als 1.355 metres cúbics per segon, mentre que a Tortosa el cabal és de 1.381 metres cúbics per segon, confirmant la tendència d’estabilització a la baixa. Les maniobres efectuades per Endesa als embassaments davant les pluges al nord de la península han permès ja crear una capacitat que els tècnics de la CHE consideren suficient: Mequinensa es troba al 74,64% i Riba-roja al 88,37%, just abans de l’arribada de la punta de la riuada que ja ha passat Saragossa.

“La situació és de control. És el que ens diuen els tècnics de la CHE i Endesa, que gestionen els embassaments. Però a la part baixa veurem uns dies de cabal gran del riu Ebre”; ha subratllat el director dels serveis territorials del Departament d’Interior a les Terres de l’Ebre, Miquel Alonso. “Les condicions de l’embassament de Mequinensa també són molt favorables i encara pot absorbir molt. L’últim episodi que vam patir força, en una situació similar, estava al 88%. Són situacions força diferents”, conclou Alonso.

L’anunci dels desembassaments va ser comunicat divendres pel centre d’operacions del CECAT als municipis del tram final de l’Ebre amb l’objectiu d’informar i prevenir les persones, entitats o empreses que efectuen activitats prop de la llera del riu. En aquests casos, l’atenció se centra en els punts que més habitualment s’inunden, a la zona de Riba-roja i Flix, o el tram on el riu agafa més velocitat, entre Miravet i Benifallet.

La laminació “molt progressiva” des de les preses, amb increments de 150 metres cúbics per segon per hora, hauria evitar afectacions, si bé algunes de zones baixes de conreu i de lleure han quedat en algun moment parcialment inundades. La navegació fluvial recreativa, amb els elevats cabals, també ha quedat suspesa.

L’episodi, però, pot acabar beneficiant, encara que sigui puntualment, l’aportació de sediments fluvial a un delta de l’Ebre exposat als rigors de fenòmens com la regressió, la subsidència i, ara també, els embats del canvi climàtic.

 

Foto: Jordi Marsal – Pla general del riu Ebre al seu pas per Amposta, amb el pont penjant al fons. Imatge del 15 de desembre de 2021.