Notícia destacada: ACN – Els cossos policials han reforçat el control dels furts en horari diürn i els robatoris a l’interior de vehicles de nit a Amposta des del setembre després de constatar un increment de les estadístiques de criminalitat durant els últims mesos. Les mesures, que executen de forma coordinada la policia local i els Mossos d’Esquadra, formen part del pla de convivència posat en marxa per l’Ajuntament des de març de 2021. El govern municipal s’ha compromès a analitzar l’increment del 300% dels fets delictius el primer semestre d’enguany però insisteix que la ciutat és segura. També ha anunciat la contractació els pròxims mesos de quatre nous agents de la policia local, que comptarà amb una plantilla de 44 efectius.

Les últimes dades sobre fets delictius fetes públiques pel Ministeri de l’Interior apuntaven un increment global del 36,2% o, en termes similars, de 7 fets per cada mil habitants, segons ha reconegut la regidora de Governació, Iris Castell. Bona part del creixement fins els 606 casos totals registrats, venia motivat pel gran creixement de les denúncies relacionades amb la cibercriminalitat i les estafes a través d’Internet, que pugen en 120 casos -un 215,8% més-. Però l’estadística apuntava també un augment del 22,5% dels furts i un 33% més de robatoris amb força comesos en domicilis i establiments.

Això és el que hauria motivat el reforç dels recursos policials cap a la prevenció de furts i de robatori de vehicles dins del pla de convivència. Segons el sotsinspector de l’ABP del Montsià dels Mossos, Guillem Roig, s’han mobilitzat més recursos per generar mapes delinqüencials i prevenir aquests delictes.

Sobre el terreny, ha concretat, s’han desplegat més agents “en hores i llocs estratègics” -s’havien donat casos de robatoris a persones d’avançada edat que anaven a treure diners del banc- per fer front als furts en horari diürn. També s’organitzen més patrullatges d’agents de paisà per frustrar robatoris a l’interior de vehicle nocturns, identificar-ne i detenir-ne els possibles autors.

Tot i reconèixer que aquests casos s’han incrementat de forma “exponencial” els últims mesos, l’inspector en cap de la policia local, Josep Massana, ha qualificar la ciutat de “molt segura”, si es compara amb altres ciutat del territori i Catalunya. ” Ara bé, és cert que hem tingut un augment de fets delictius, especialment en les estafes i cibercriminalitat, en els quals la policia local i l’ABP del Montsià dels Mossos no tenim marge d’actuació: són fets delictius altament especialitzats, amb autors ubicats a l’Europa de l’est o països asiàtics. Hem de tractar de consells de prevenció a la ciutadania però no tenim marge d’actuació”, ha justificat.

En general, els responsables policials dels dos cossos han fet una valoració positiva de la posada en marxa del pla de convivència fa dos anys i mig. Sobre el paper, havia de servir per prevenir infraccions administratives i delictes, incidint especialment en situacions de la via pública que generaven sensació d’inseguretat com el consum i tràfic de drogues, actuacions incíviques, les baralles i discussions -moltes relacionades amb l’oci nocturn-, els furts o les ocupacions d’immobles.

Segons Massana, s’ha incrementat la presència policial als eixos comercials amb rondes a peus alternades entre els dos cossos i s’han fet més patrullatges de “saturació”, amb controls als accessos de la ciutat per part d’unitats especialitzades i patrullatges de paisà. “Al setembre no hem tingut cap robatori violent ni a establiments comercials, ni a l’interior de domicilis ni a la via pública”, ha assegurat.

Sensació d’inseguretat “promoguda”

Però malgrat la reiteració d’aquests missatges, el govern municipal reconeix que hi ha estesa una sensació d’inseguretat entre la ciutadania difícil de contrarestar. Una sensació, segons ha reiterat Castell, basada en el “populisme” i “promoguda” per “alguns partits de l’oposició” i el “cap de l’oposició”, en referència a l’exalcalde Manel Ferré, als quals ha acusat de voler “trencar la pau social” del municipi, tal i com va declarar recentment l’alcalde, Adam Tomàs, en una entrevista amb l’ACN.

Al mateix temps, tant Castell com la primera tinent d’alcalde, Núria Marco, han volgut posar en valor la tasca de la policia local, han assegurat que existeix un elevat nivell de resolució de conflictes i han recordat que els increments dels fets delictius s’han de posar en el context d’un creixement de la població de la ciutat en 2.000 habitants els últims vuit anys. Un cos, el de la policia local, segons ha recordat la responsable de Governació, que sovint “assumeix” actuacions que “no són de la seva competència”, especialment, en l’àmbit de la lluita contra el tràfic de drogues, sobrecarregant la seva capacitat puntualment, segons ha reconegut.

Marco ha anunciat que el govern municipal analitzarà les últimes dades sobre fets delictius i decidirà les accions pertinents. La primera, ha avançat, serà la d’incrementar incrementar la plantilla de la policia local en quatre agents, un 10% més, arribant als 44 efectius en total abans de finals d’any. La primera tinent d’alcalde apuntat que les noves incorporacions treballaran en l’àmbit de “combatre l’incivisme” i aquells aspectes que resulten més visiblement molestos per a la ciutadania.

Foto: La regidora de Governació d’Amposta, Iris Castell, acompanyada per la primera tinent d’alcalde, Núria Marco; el cap de la policia local, Josep Massana; i el sotinspector de l’ABP del Montsià dels Mosssos, Guillem Roig Data de publicació: dimecres 25 d’octubre del 2023, 13:37 Localització: Amposta Autor: Jordi Marsal.